Dossier

Anesthesie

10 februari 2020
anesthesie

Door de anesthesist vóór een ingreep of een onderzoek alle elementen te laten weten die ook maar enigszins van belang kunnen zijn voor de verdoving en de ingreep draagt u bij tot een optimale voorbereiding. Wij hebben daarvoor de ideale vragenlijst opgesteld. Anesthesie is nu eenmaal een delicate evenwichtsoefening.

De ideale vragenlijst

In principe zou de anesthesist voldoende tijd vóór de ingreep of het onderzoek persoonlijk contact met u moeten opnemen om de methode van anesthesie en de argumenten ervoor te bespreken. Hij zou u tevens zorgvuldig moeten screenen, niet in de zin van een complete check-up, maar om elk element te ontdekken dat ook maar enigszins van belang kan zijn voor de anesthesie en de ingreep.

Idealiter zou hij vragen moeten stellen over uw allergieën (bewezen en vermeende), het gebruik van tabak, alcohol en drugs, gezondheidsproblemen bij bloedverwanten, alle aspecten die bij een algemene anesthesie de aansluiting van het anesthesietoestel op de longen kunnen bemoeilijken (bv. als u de mond onvoldoende kunt openen, nekklachten hebt of zwaarlijvig bent), uw medisch verleden, wat u momenteel en in het verleden aan geneesmiddelen slikt (met inbegrip van kruidenpreparaten, voedingssupplementen en voorschriftvrije middelen) ... Zo kan hij indien nodig bijkomend onderzoek laten uitvoeren. En kan hij beslissen om bv. bepaalde parameters speciaal in het oog te houden of om specifieke maatregelen te nemen, bv. ter ondersteuning van hart en longen.

Omdat niet elke anesthesist de screening vooraf in de praktijk even ernstig opvat, neemt u het best zelf het heft in handen. Wij bieden u een vragenlijst aan met de vragen waar de anesthesist idealiter het antwoord op zou moeten kennen. Print dat document en leg het ingevuld aan uw anesthesist voor. Zo zal hij zich optimaal kunnen voorbereiden.
Neem de nodige tijd voor die vragen, het gaat om uw welzijn.

Download hier onze vragenlijst