Nieuws

Luisteren naar podcasts helpt bij gezonde voornemens

01 januari 2021

Goede voornemens houden nooit lang stand, zeker niet als het om gezonde goede voornemens gaat. In Test Talks leggen onze experts, gezondheidscoach Sabine Appelmans en mensen met goeie voornemens uit hoe ze het aanpakken en volhouden. Luister mee en laat deze podcast je helpen bij je goede voornemens.

In Test Talks komen drie goeie redenen aan bod om niet aan gezonde voornemens te beginnen, laat staan ze vol te houden. De stroom ongezonde producten in de supermarkt is te groot en te verleidelijk om aan te weerstaan: al die koekjes, al die kant-en-klaar, al die frisdrank, al die ‘versnaperingen en snacks’. En nog goedkoop en gemakkelijk ook. De producenten doen het er gewoon om. Niet allemaal natuurlijk, maar toch.

Consument bewuster en slimmer maken

De overheid is een andere om met de vinger te wijzen: te weinig initiatief om de consument bewuster en slimmer te maken en te weinig regels die consumenten en producenten aanzetten om gezonder te kiezen en te produceren. Het is niet dat er niks gebeurt, maar toch.

Het is echter de derde reden die de grootste en hoogste drempel blijkt. “Onze brein is lui van aard, zeker als het om gezondheidsdoelstellingen gaat,” zegt professor psychologie Stefaan van Damme in een fragment dat podcast-hosts Simon November en Jens Van Herp hun gaste Sabine Appelmans voorleggen. Met dat ‘luie brein helpen’ gaan ze aan de slag.

'Smart goals' maken het verschil

‘Smart goals’ blijken de sleutel: “Je moet doelstellingen hebben die specifiek, meetbaar, aanvaardbaar, realistisch en tijdsgebonden zijn”, klinkt het in de studio en in de fragmenten van experts en mensen met goeie voornemens.

Wat dat precies betekent en waarom het dan een goed idee is om ‘te voet naar de bakker te gaan, daar een volkoren brood te bestellen en het voor een keer niet met vlees te beleggen’ kom je snel te weten. Je moet alleen maar luisteren.


Deze uitzending is ook rechtstreeks beschikbaar op de volgende platformen: