Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Haaruitval

14 november 2019
haaruitval bij mannen

Als een man ouder wordt, verliest hij vaak meer dan zijn wilde haren. Eén op de twee mannen krijgt te maken met haaruitval. Als je daartegen wil strijden, zijn alleen medicijnen het juiste middel. Shampoos, lotions, vitamines en andere wondermiddelen op de markt bezorgen je alleen maar kopzorgen en een kaalgeplukte rekening. 

Aandoening

Een schrale troost voor wie met de handen in het haar zit: meestal is haaruitval onschuldig. De meest courante vorm is androgenetische alopecie, haarverlies veroorzaakt door de mannelijke geslachtshormonen of androgenen op de hoofdhuid. Hoe gevoeliger de haarzakjes zijn voor deze androgenen, hoe meer haarverlies. Die gevoeligheid is dan weer genetisch bepaald. De haarzakjes verzwakken geleidelijk aan, tot ze uiteindelijk enkel nog minuscule haartjes produceren.

Deze functiestoornis treft ongeveer 40 % van de mannen. Daarentegen krijgt maar 6 % van de vrouwen jonger dan 50 jaar te maken met vrouwelijke androgenetische alopecie. Na de leeftijd van 70 jaar stijgt dat cijfer wel tot 30 à 40 %. Vooral na de menopauze kunnen de haren verspreid boven op de schedel uitvallen. Vermoedelijk gaat het om een multifactoriële functiestoornis, die waarschijnlijk genetisch bepaald is. Of geslachtshormonen hierbij een rol spelen, is niet helemaal aangetoond.

Niet-hormonale factoren

Er zijn trouwens nog gevallen waarin haaruitval niet ontstaat onder invloed van geslachtshormonen.

Alopecia areata is bijvoorbeeld een auto-immuunziekte die leidt tot haaruitval op bepaalde plaatsen. In zowat de helft van de gevallen is verbetering of genezing mogelijk, maar helaas komt de aandoening ook vaak terug. Een andere mogelijke oorzaak is tinea of hoofdzeer, veroorzaakt door een schimmel die de hoofdhuid aantast. Deze schimmelaandoening is niet ernstig, maar wel besmettelijk door contact met besmette dieren of kinderen.

Haaruitval kan ook te wijten zijn aan geneesmiddelen, bijvoorbeeld chemotherapie, zware metalen, bloedverdunners, schildklierremmende stoffen, orale voorbehoedsmiddelen, interferon, retinoïde, danazol of anabolica. Een ernstig zink- of ijzertekort kan eveneens leiden tot meer haaruitval en hoofdhuidproblemen. En tot slot kunnen de haren uitvallen door stress, depressie, angst of een traumatische ervaring.

Dat een pet of hoed dragen haaruitval in de hand werkt, is daarentegen een misvatting.