Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Haaruitval

24 juni 2021
haaruitval bij mannen

Met ouder worden, verliezen flink wat mensen hun wilde haren. Eén op de twee mannen krijgt te maken met haaruitval. Bij vrouwen stopt het doorgaans bij een dunnere haardos. Hoewel tal van behandelingen en producten je mooie beloftes maken, bestaat er vandaag nog steeds geen wondermiddel.

Aandoening

Haren verliezen is op zich niet abnormaal. Ze volgen immers een welbepaalde cyclus. Tijdens hun groeifase worden ze dagelijks ongeveer een halve millimeter langer. Die groei remt op een bepaald moment, waarna de afbraakfase start. Dagelijks verliezen we op die manier zo’n 50 tot 100 haren. Pas wanneer dat aantal bij jou aanzienlijk hoger ligt of je kalende plekken of een veel dunnere haardos begint te krijgen, spreken we van abnormaal haarverlies.

Genetische factoren in het spel

Maar zelfs dan is haarverlies in de meeste gevallen volkomen onschuldig. Bij 95 % van de mensen die ermee te maken krijgen is erfelijkheid de voornaamste oorzaak. In wetenschappelijke termen spreken we dan van androgenetische alopecie. Deze vorm van haarverlies wordt veroorzaakt door de mannelijke geslachtshormonen of androgenen. Hoe gevoeliger de haarzakjes op de hoofdhuid zijn voor deze androgenen, hoe meer haarverlies. Het aantal haarzakjes en de gevoeligheid ervan is genetisch bepaald. Naarmate je ouder wordt, vermindert het aantal haarzakjes en de functie ervan, tot ze uiteindelijk enkel nog minuscule haartjes produceren.

Bij mannen uit zich dit door de haarlijn die met de jaren almaar meer naar achter verschuift of door toenemende kale plekken. De snelheid en het patroon waarmee het haar uitvalt, verschilt erg van persoon tot persoon. Deze functiestoornis treft ongeveer 40 % à 60 % van de mannen. Het probleem kan al op jonge leeftijd starten, maar doorgaans duiken de eerste tekenen pas op na de leeftijd van 40 jaar. Hoe jonger je bent wanneer dat proces begint, hoe groter de kans wel is dat je uiteindelijk helemaal kaal zult worden.

Doordat deze hormonen ook bij vrouwen voorkomen, blijven ook zij niet gespaard van deze vorm van haarverlies. Al is er wel een verschil. Vaak wordt dit bij hen getriggerd door een plotse verandering in de hormoonhuishouding. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een zwangerschap of de menopauze. Net zoals bij mannen, verzwakken ook bij vrouwen de haarzakjes. Maar daar waar dit proces bij mannen kan leiden tot volledige kaalheid, stopt het bij vrouwen in het gros van de gevallen bij een dunnere haardos.

Niet-hormonale factoren

In sommige gevallen staat de haaruitval echter volledig los van deze genetische factoren en geslachtshormonen.

Alopecia areata is bijvoorbeeld een auto-immuunziekte die leidt tot haaruitval op bepaalde plaatsen. In tegenstelling tot de genetische haaruitval die traag verloopt, kan bij deze variant het haar plots uitvallen op sommige plaatsen in een tijdspanne van enkele dagen of weken. In zowat de helft van de gevallen is verbetering of genezing mogelijk, maar helaas komt de aandoening ook vaak terug.

Een andere mogelijke oorzaak is tinea of hoofdzeer, veroorzaakt door een schimmel die de hoofdhuid aantast. Deze schimmelaandoening is niet ernstig, maar wel besmettelijk door contact met besmette dieren of kinderen.

Haaruitval kan ook te wijten zijn aan geneesmiddelen (bijvoorbeeld chemotherapie, bloedverdunners, schildklierremmende stoffen, medicatie voor borstkanker, orale voorbehoedsmiddelen, interferon, retinoïde, danazol of anabolica) of zware metalen. Een ernstig zink- of ijzertekort kan eveneens leiden tot meer haaruitval en hoofdhuidproblemen. En tot slot kunnen de haren uitvallen door psychologische factoren zoals stress, depressie, angst of een traumatische ervaring. Al herstelt de haargroei zich in deze gevallen meestal wel spontaan wanneer de uitlokkende factoren een tijdje van de baan zijn.

Feit of fictie?

Dat een pet of hoed dragen haaruitval in de hand werkt, is daarentegen een misvatting. Ook het kleuren of krullen van je haar heeft geen impact op de groei ervan. Extreme warmte (bv. van een haardroger) of te harde wrijving wanneer je je haar afdroogt met een handdoek kunnen wel een ongunstige impact hebben. Probeer dat dus te vermijden. Ook bepaalde kapsels kunnen haarverlies in de hand werken. Het gaat dan om kapsels waarbij er veel druk gezet wordt op bepaalde plekken van je haar, denk bijvoorbeeld aan een paardenstaart of vlecht.

Goed om te weten, een knip- of scheerbeurt zorgt er niet voor dat je haar sterker wordt. Je nieuwe haar zal in het begin wat dikker aanvoelen, maar dat is slechts tijdelijk. Dit komt doordat je haar naar de puntjes toe dunner wordt. Knip je het dus halverwege af of scheer je het volledig weg, dan zijn het de dikkere stukken die eerst opnieuw groeien.

Weersomstandigheden hebben daarentegen wél een impact op de haaruitval. Zo groeit je haar het meest tijdens de warme zomermaanden om je hoofdhuid te beschermen tegen de zon. Haaruitval piekt dan weer aan het begin van de herfst.

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

3 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/07/2021

Mijn haar groeit tot een paar cm over mijn schouders en stopt dan spontaan met groeien. Of ik nu 1 jaar of 5 jaar mijn haar niet laat knippen, mijn haar blijft gewoon schouderlang hangen en groeit niet meer. Ik ken niemand in mijn omgeving die hetzelfde voor heeft.
Kan iemand mij zeggen hoe het komt dat mijn haar niet blijft groeien zoals bij andere mensen? Kan ik er iets tegen doen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021
, Gereageerd:

Dag Erika, bedankt voor je waardevolle getuigenis. Haren volgen een welbepaalde cyclus. Tijdens hun groeifase worden ze dagelijks ongeveer een halve millimeter langer. Die groei remt op een bepaald moment, waarna de afbraakfase start. Dagelijks verliezen we op die manier zo’n 50 tot 100 haren. Haarverlies brengt zeker en vast vaak gevoelens van frustratie, schaamte en onzekerheid met zich mee. Bij jou stopt het met groeien, zeg je, en blijft het schouderlang. 

Velen nemen daarom hun toevlucht tot één van de talrijke behandelingen of producten die je op enkele maanden tijd opnieuw een weelderige haardos beloven. Dat klinkt echter niet alleen te mooi om waar te zijn, dat is het meestal ook. 

Slechts een paar behandelingen kunnen wetenschappelijk hard maken dat ze een beperkt gunstig effect hebben. Sommige hebben een zeer twijfelachtig, wisselend of slechts kortstondig effect, brengen bijwerkingen met zich mee of kosten een aardige duit. Bovendien duurt het vaak lang voor je enig effect waarneemt, en is het noodzakelijk om de behandeling consequent en voor onbepaalde tijd verder te zetten. Het is belangrijk om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen en een weloverwogen beslissing te nemen. 

Er zijn tal van shampoos, lotions, ampullen, sprays, vitaminesupplementen en andere producten verkrijgbaar die haaruitval zouden voorkomen of zelfs de haargroei zouden stimuleren. Die beweringen zijn meestal bij de haren getrokken. Tot op heden is er immers geen sluitend wetenschappelijk bewijs dat zulke cosmeticaproducten met een verscheidenheid aan ingrediënten ook maar iets van effect hebben op de haargroei. Hetzelfde geldt voor de voedingssupplementen die in dat kader in de markt worden gezet. Doordat deze supplementen onder de voedingswetgeving vallen, is de controle op de ingrediënten en de claims op de verpakking beduidend minder streng dan voor geneesmiddelen. Het gaat hier dan onder meer over supplementen van vitamine D, zink, ijzer en aminozuren. Hoewel deze vermoedelijk wel een rol spelen in de haargroei, volstaat een normaal en gezond voedingspatroon. Een supplement is zelden nodig. Enkel wanneer er in zeldzame gevallen sprake is van erfelijke kaalheid én een ernstig tekort aan één of meerdere van deze vitaminen of mineralen, kan een supplement toch aangewezen zijn. Hoe dan ook neem je zulke voedingssupplementen het best enkel op doktersadvies. Een teveel van bepaalde vitaminen of mineralen kan immers schade berokkenen aan je gezondheid.

Best is dat je in elk geval geen overhaaste beslissingen neemt, maar integendeel je huisarts of een dermatoloog hiervoor raadpleegt. Zij kunnen je dan verder op weg helpen. Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021
, Gereageerd:

Dag Erika
Als ik het goed heb dan heeft dit te maken met de snelheid van uw haargroei en de frequentie waarmee uw haar uitvalt om vervangen te worden door een nieuw haar. Dezelfde haar blijft nl. niet oneindig groeien.
Dit bepaalt de maximale lengte van uw haar.
Of je er iets aan kan doen weet ik niet maar ik vermoed van niet .

Community

Voeding en Gezondheid

banner

Gerelateerde discussies