Nieuws

Waarom wij cosmetica anders beoordelen dan de Yuka-app

10 september 2021

Geregeld krijgen wij vragen waarom de resultaten van onze cosmeticatests zo verschillen van de resultaten in de Yuka-app. Simpel, wij voeren testen uit in het labo, terwijl Yuka enkel kijkt naar de ingrediënten die in het cosmeticaproduct aanwezig zijn. We scheppen wat meer duidelijkheid aan de hand van drie concrete voorbeelden.

Zo gaan wij te werk

Bij de start van iedere cosmeticatest wordt grondig nagedacht wat belangrijk is om te testen specifiek voor dat product. We overleggen ook met onze zusterorganisaties uit andere landen en kijken naar wat zij in het verleden al hebben getest. We schrijven verschillende labo’s aan en luisteren ook bij hen naar de punten die belangrijk kunnen zijn bij de test. Bij discussie of vragen consulteren we experts in het vakgebied.

Onze testen omvatten dan ook heel wat zaken: of het product werkt, wat gebruikers van het product vinden, of het etiket klopt volgens de wetgeving, of er schadelijke ingrediënten in aanwezig zijn, of de producten goed zijn voor het milieu. De werkzaamheid weegt het hoogst door in de hele test. Op onze website leggen we je voor elke test uit hoe wij testen en welke criteria we beoordelen.

Zo gaat Yuka te werk

De Yuka-applicatie geeft louter een score op basis van de aanwezige ingrediënten op de verpakking van een cosmetica-product. Daardoor ontbreekt het soms aan nuance. Zo wordt er geen rekening gehouden met de hoeveelheid van de ingrediënten, hoe vaak je het product gebruikt, met de leeftijd (kinderen of volwassenen) en het geslacht van de gebruiker, met hoe lang het product in contact blijft met de huid, met de exacte plaats op de huid waar het wordt gebruikt, met het feit of de huid al vooraf beschadigd was of niet enzovoort.

Yuka is bovendien een pak strenger in de beoordeling van ingrediënten dan wij. "Goede" Yuka-producten bevatten sowieso geen (gekende of vermoedelijke) endocriene verstoorders en allergenen of geurstoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken. Aangezien slechts een minderheid (1 à 3 %) last heeft van zo'n contactallergie aan geurstoffen, kijken wij enkel naar gekende endocriene verstoorders, en vermelden we allergenen louter ter informatie. Bij producten voor kinderen zijn we strenger. 

De score van Yuka is echter niet gebaseerd op laboratoriumtests, gebruikerstests of prijs.

Drie voorbeelden uitgelicht

Zonnecrèmes

Wat hebben we getest? Uv A, SPF, gebruikerstest, milieu-impact van de ingrediënten en de verpakking, etikettering en schadelijke ingrediënten

Kostprijs test 2021? € 15 700 per jaar (continue test)

Verschil met Yuka?

  • Zwitsal SPF 50+ zonnespray haalt bij Yuka een score van 66 op 100 (groen, goed), terwijl onze labotest aantoont dat de spray slechts voor SPF 30 beschermt in plaats van de SPF 50+ op het etiket. Ook Caudalie spray SPF 30 krijgt van Yuka een score van 55 op 100 (groen, goed), terwijl het niet voldoende bescherming biedt tegen uv B-stralen (slechts een SPF van 15-20), noch tegen uv A-stralen.

  • Een zonnecrème kan bij Yuka een goede score behalen zelfs wanneer de beloofde SPF (Uv B) en Uv A niet wordt behaald.
Antitranspiranten

Wat hebben we getest? werkzaamheid tegen geur, zweet en vlekken, gebruikerstest, milieu-impact van de ingrediënten, etikettering en schadelijke ingrediënten

Kostprijs test 2021? € 31 300

Verschil met Yuka?

  • Sommige producten bevatten butylhydroxytolueen (BHT) en krijgen zo onmiddellijk een slechte score van Yuka. BHT wordt echter niet gezien als potentieel kankerverwekkend of hormoonverstorend. Ook tests op mogelijke inwerking op onze huid leverden niets op.

  • Alle antitranspiranten bevatten aluminium, wat de score bij Yuka omlaag haalt. Het is echter niet bewezen dat dit het risico op ziektes zoals Alzheimer, kanker, enz. verhoogt.
Antirimpelcrèmes

Wat hebben we getest? werkzaamheid tegen rimpels, hydratatie, gebruikerstest, etikettering en schadelijke ingrediënten

Kostprijs test 2020? € 21 500

Verschil met Yuka?

  • Een antirimpelcrème kan van Yuka een goede score krijgen, terwijl de crème niet genoeg hydrateert. Caudalie Premier Cru en Weleda Wilde rozen halen bij Yuka hoge scores, terwijl onze labotest aantoont dat ze onvoldoende hydrateren en ook niet werkzaam zijn tegen rimpels.