Nieuws

Ook online mag je weten welke ingrediënten je cosmetica bevat

29 augustus 2022

Waar je in fysieke winkels snel even een blik op de ingrediëntenlijst kunt werpen, is die bij webshops geregeld nergens te vinden, zo blijkt uit ons onderzoek. En dat terwijl er nog altijd verschillende stoffen zijn die je beter vermijdt. Dat moet anders.

Je cosmetica en verzorgingsproducten bevatten doorgaans een flink aantal bestanddelen. De meeste daarvan zijn volkomen veilig, maar sommige ervan kunnen je hormonen verstoren, een allergische reactie uitlokken of zelfs kanker veroorzaken. Welke ingrediënten dat precies zijn, vind je terug in onze cosmeticatool.

Naar de cosmeticatool

Koop je je zonnecrème, tandpasta of dagcrème in een fysieke winkel, dan kun je zulke stoffen vermijden door snel even een blik te werpen op de ingrediëntenlijst. Maar hoe zit dat online? Wij namen voor 50 courante producten zoals tandpasta, dagcrème, shampoo, deodorant en zonnecrème een kijkje op 11 verschillende webshops (zowel supermarkten, drogisterijen als apotheken) én op de websites van de producenten zelf (bv. Nivea, Dove, Signal, La Roche-Posay, Weleda enzovoort). Goed voor 600 checks in totaal. Aangezien niet ieder product in iedere webshop verkrijgbaar was, bleven er 328 effectieve controles op de aanwezigheid van de ingrediëntenlijst over. In heel wat gevallen was er op de webshop nergens een ingrediëntenlijst terug te vinden bij het aangeboden cosmeticaproduct. 

Verplicht of niet?

Hoewel zo'n ingrediëntenlijst onontbeerlijk is om in te schatten of een product al dan niet schadelijke stoffen bevat, spreekt de Europese wetgeving hierover geen klare taal. Algemeen is een ingrediëntenlijst verplicht bij cosmetica. Maar de cosmeticawetgeving vermeldt niet specifiek of webshops dit ook op hun website moeten vermelden of dat het volstaat dat deze op het product zelf staat wanneer je het in handen krijgt. Ieder land geeft er daardoor voorlopig een eigen interpretatie aan. Vijf andere consumentenorganisaties deden dezelfde analyse als ons. En dat leverde aanzienlijke verschillen op. Zo bleek de ingrediëntenlijst beduidend vaker te vinden zijn op de websites van producenten dan op die van online supermarkten, drogisterijen of apotheken. De Franse markt doet het wat dat betreft aanzienlijk beter. Bij ons schoten vooral de online webshops van Colruyt, Delhaize en Carrefour schromelijk tekort. Kruidvat, Di, Albert Heijn en Farmaline eindigden bij ons bovenaan de ladder. Bij hen vonden we het vaakst de ingrediëntenlijst terug.

Tijd voor duidelijkheid

Eind dit jaar staat er een herziening van de cosmeticawetgeving gepland. We hopen dat daarin klaar en duidelijk wordt gemaakt dat ook in webshops een ingrediëntenlijst vereist is. Belangrijke noot daarbij is wel dat ze ook up to date moeten worden gehouden. Wordt er een nieuwe versie van een bestaand product op de markt gebracht, dan spreekt het voor zich dat ook de ingrediëntenlijst bij de webshops moet worden aangepast. Dit hebben we in dit onderzoek niet bekeken. Maar enkel zo kun je als consument een weloverwogen keuze maken. 

In onze koopwijzers vind je overigens altijd een foto terug van de ingrediëntenlijst van het product dat wij onder de loep namen. Wil je dus weten of je zonnecrème, aftersun, tandpasta, deodorant of body lotion een bepaalde stof bevatten. Klik dan even door naar onze koopwijzers.

Naar de koopwijzers cosmetica