Nieuws

Schadelijke stoffen in cosmeticaproducten

25 januari 2022

Via cosmeticaproducten (deodorant, shampoo, douchegel, zonnebrandcrème enz.) komt onze huid dagelijks in contact met tientallen chemische ingrediënten. Maar zijn die ingrediënten schadelijk voor de huid? Wij maakten de balans op aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten.

Ingrediënten in cosmetische producten

Sommigen van ons zijn er verzot op en maken er gretig gebruik van, anderen springen er eerder spaarzaam mee om. Ook als je je tevreden stelt met het absolute minimum, meer bepaald het trio "deodorant - tandpasta - douchegel", maken cosmeticaproducten toch deel uit van ons dagelijks leven. En we moeten toegeven dat we ons niet altijd afvragen wat ze precies bevatten. De lijst met ingrediënten staat wel op het product of op de verpakking, maar ze is vaak ellenlang (parabenen, octocryleen, triclosan, titaniumdioxide enz.) en voor gewone stervelingen niet te ontcijferen (steek je hand op als je weet wat pentaerythrityl tetra-di-t-butylhydroxyhydrocinnamaat is). Gelukkig zijn de meeste ingrediënten veilig.

Hoeveel stoffen brengen we dagelijks gemiddeld aan op onze huid?

Onze huid insmeren met zeep of crème is vaak een automatische en repetitieve handeling. Als je van verzorgings- en schoonheidsproducten houdt, kan de hoeveelheid stoffen die je op je lichaam smeert vaak zonder dat je het beseft duizelingwekkend hoog zijn.

We hebben een korte steekproef uitgevoerd, zonder wetenschappelijk te willen zijn. Enkele vrijwilligers bezorgden ons een lijst van de verzorgingsproducten die ze gebruiken. Sommige mensen overschrijden vlotjes de 400 ingrediënten op één dag (zonder dat dit per se gevaarlijk is). Dankzij onze infografie kun je je bewust worden van het aantal stoffen dat we op de verschillende delen van ons lichaam aanbrengen.

Welke ingrediënten zijn slecht voor je huid?

Onze experten willen je eerst en vooral geruststellen: de meeste ingrediënten die vandaag in cosmetica worden gebruikt zijn onschadelijk. Sommige worden wel sterk afgeraden (hormoonverstoorders bijvoorbeeld) voor bepaalde bevolkingsgroepen zoals baby's, peuters jonger dan 3 jaar, of worden beter vermeden bij kinderen en zwangere vrouwen (onder andere allergene of irriterende geurstoffen).

Om er wijs uit te raken hebben we een nieuwe tool ontwikkeld waarmee je kan controleren of een ingrediënt al dan niet gevaarlijk is voor de gezondheid. Het maakt een onderscheid tussen gebruikers zonder specifiek risico en meer kwetsbare personen zoals baby’s, jonge kinderen of aanstaande moeders, en tussen producten die op de huid blijven zitten (bodylotion bv.) en producten die je afspoelt (bv. shampoo).

NAAR DE COSMETICATOOL

Wetenschappelijke studies op Eurpees niveau

Er worden regelmatige nieuwe wetenschappelijke studies uitgevoerd, met name op Europees niveau. Die resulteren soms in een herziening van de veiligheid van bepaalde bestanddelen. Zo is butylphenyl methylpropional (BMHCA of lilial), dat op de lijst van geurstofallergenen staat met verplichte vermelding vanaf een bepaalde concentratie op het etiket, vanaf maart 2022 verboden. De stof wordt als toxisch voor de vruchtbaarheid (‘reprotoxisch’) beschouwd. De producten die deze stof bevatten moeten uit de winkelrekken verdwijnen of hun formule aanpassen. Als vereniging die de consumentenbelangen verdedigt, zullen wij hierop toezien.

Ons dossier over de ingrediënten in cosmetica houdt al deze informatie up-to-date. Aarzel niet om het te gebruiken als je twijfels hebt over een bepaald ingrediënt.

NAAR HET DOSSIER INGREDIËNTEN IN COSMETICA

Het volstaat meestal om je gezond verstand te gebruiken om mogelijk verdachte stoffen te vermijden. Het is niet nodig om op de alarmistische sites te surfen waarmee het web bezaaid is en die vaak bronnen van fake news (misleidende informatie) zijn. Vergeet ook niet dat bepaalde cosmetica bovendien essentieel zijn voor de gezondheid. Het beste voorbeeld daarvan is tandpasta, dat beschermt tegen tandbederf.

Ontdek al onze voorzorgsmaatregelen op de volgende pagina.

NAAR ONZE VOORZORGSMAATREGELEN