Daarom controleer je jouw cosmetica beter

"Tijdens onze testen troffen we de laatste jaren in verschillende producten de stof butylphenyl methylpropional. Het ging daarbij over antitranspiranten, zonnecrèmes, maar ook in repair shampoos en body lotions bleek deze stof soms aanwezig," verduidelijkt onze gezondheidsexperte Ann Lievens.
"In mei 2020 werd deze stof, ook gekend als BMHCA of lilial, opgenomen in de lijst van potentieel gevaarlijke stoffen voor het voortplantingsorgaan. Fabrikanten kregen wel nog een overgangsperiode om hun oude producten te kunnen verkopen. Maar sinds maart dit jaar mag de stof nergens meer te vinden zijn."
Niet meer in de rekken
Wij wilden weten of fabrikanten daadwerkelijk de samenstelling van hun producten hadden aangepast. "We hadden al een lijst met producten waarin we de afgelopen jaren die stof hadden teruggevonden, gemiddeld één tot twee per test. Van die producten vonden we er begin maart nog ééntje terug in de rekken, namelijk Lancaster SPF 30 zonnecrème. We vermoeden echter dat het om flessen van vorige zomer ging, want de fabrikant kondigde zelf aan dat ze in maart dit jaar de herziene versie van deze zonnecrème op de markt gingen brengen. Intussen vinden wij die oude verpakking ook nergens meer terug. Het stemt ons tevreden dat de fabrikanten dit verbod ter harte hebben genomen en de samenstelling van hun producten hebben gewijzigd."
Wat met jouw cosmetica thuis?
Maar hoe zit het met producten die je al in huis had? Gooi je die maar beter meteen weg? "De stof is volledig verboden, daar is natuurlijk wel een reden voor. Check dus sowieso thuis even of ze nog in producten zit die je al had liggen. Tref je ze aan, neem dan meerdere aspecten in overweging. Is het een product dat je veel gebruikt? Zit er nog veel in het product? Blijft het op de huid of spoel je het weer af? Een zonnecrème die bijvoorbeeld volgende maand leeg zou zijn is een heel ander verhaal dan een lippenstift die je enkel tijdens de feestdagen gebruikt en die dus nog wel enkele jaren meegaat. Maar voor wie volledig op zeker wil spelen, moeten we aanraden om producten met die stof gewoon weg te gooien."
Meer weten over alle ingrediënten in jouw cosmetica? Neem dan een kijkje in ons uitgebreid dossier.