Nieuws

Permanente haarverf: nooit 100 % natuurlijk, alle claims ten spijt

03 oktober 2018

Door hun natuurlijk klinkende merknaam en claims als “zonder ammoniak” wekken sommige haarkleuringen de schijn veiliger te zijn dan andere. Vergis je echter niet: permanente haarverf bevat altijd chemicaliën. Gevaarlijk zijn die niet, hooguit kunnen ze huidirritatie of allergische reacties uitlokken.

Op sommige producten om zelf je haar te kleuren staan claims als “natuurlijk”, “zonder ammoniak”, “zonder parabenen” … Argumenten die de doorslag kunnen geven bij je keuze, want je wilt een mooi resultaat, maar dan liefst met haarverf die niet irriteert en geen schadelijke stoffen bevat.

Misleidend aura van natuurlijke zuiverheid

Natuurlijk klinkende merknamen als Herbatint, Naturtint en Phytocolor doen uitschijnen dat het om puur plantaardige producten gaat. Maar vergis je niet! In een permanente haarkleuring zitten altijd chemische substanties: kleurstoffen, een stof als ammoniak om de haarschubben open te zetten, oxydeermiddel als waterstofperoxide om het haar te ontkleuren en de hechting van de kleurstof in de haarkern mogelijk te maken enz.

Wel mogelijk irriterend, niet kankerverwekkend

Op sommige ingrediënten in haarverf kan de huid allergisch reageren. Die sensitizers of mogelijk irriterende stoffen zijn door Europa ingedeeld van matig tot extreem irriterend. Alle permanente haarverven bevatten sensitizers, óók de “natuurlijke” producten van de apotheek of de biowinkel en de professionele haarverf die je kapper gebruikt.

Behalve een kleine kans op huidirritatie of allergische reacties vormt het thuisgebruik van permanente haarkleuringen geen gevaar voor de gezondheid. Het leidt ook niet tot een verhoogd risico op kanker, zo concludeert het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie uit diverse studies.

Veel holle slogans

Slogans als “zonder parabenen”, “zonder ammoniak” ... doen sommige producten veiliger lijken dan andere, maar meer dan verkoopstrucs zijn dat niet.

Neem het voorbeeld van ammoniak. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is die stof in haarverf niet irriterend, en al helemaal niet kankerverwekkend. Ter vervanging van ammoniak gebruikt men vaak ethanolamines. Die ruiken beter, maar werken minder efficiënt. Lees: voor eenzelfde effect zijn hogere kleurstofconcentraties en langere inwerktijden nodig. Bovendien bestaat de kans dat er zich nitrosamine vormt, een potentieel gevaarlijke stof.

“Vrij van parabenen” is nog zo’n holle claim. In veel haarverf zitten er sowieso geen, en niet alle parabenen zijn per definitie hormoonverstoorders. In geen van de geteste haarkleuringen troffen we parabenen aan die het hormoonsysteem zouden kunnen ontregelen.

Tien permanente haarkleuringen getest

Je laat je bij je aankoop van een haarkleuring het best niet leiden door dergelijke sloganeske vermeldingen op de verpakking. Vertrouw liever op onze koopwijzer permanente haarverf, gebaseerd op uitgebreide laboratoriumtests, aangevuld met de beoordeling van een panel van proefpersonen.

Server Error