Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Koopgids

Koopgids zonnecrèmes

18 mei 2018
zonnecreme

18 mei 2018
Welke zonnecrème is geschikt voor jouw huid? Welke biedt de beste bescherming? En welke ingrediënten vermijd je liever? Je vindt de antwoorden op deze en heel wat andere vragen in deze handige koopgids.

Kies voor een zonnebrandmiddel met een beschermingsfactor die is afgestemd op jouw huidtype en de intensiteit van de zon. De zonnekracht hangt af van het weer, het uur van de dag, de geografische ligging (hoogte en ligging tegenover de evenaar), de weerkaatsing enz. De meeste mensen gebruiken te weinig, waardoor de werkelijke beschermingsfactor twee tot drie keer lager ligt. Om dat te compenseren, raden wij aan een product te gebruiken met een twee tot drie keer hogere beschermingsfactor.

Bescherming tegen uv B

De beschermingsfactor of SPF (Sun Protection Factor) duidt op de bescherming tegen uv B-stralen, die verantwoordelijk zijn voor zonnebrand en huidkanker kunnen veroorzaken. Op basis hiervan zijn zonnebrandmiddelen ingedeeld in klassen:

  • lage bescherming: SPF 6 en 10 
  • matige bescherming: SPF 15, 20 en 25
  • hoge bescherming: SPF 30 en 50
  • zeer hoge bescherming: SPF 50+

Toch is deze aangeduide factor geen waterdichte garantie. De zonnecrème van Clarins haalt amper SPF 15 tegen uv B-stralen en die van Clinique zelfs maar SPF 10. Dat kan onwetende zonnekloppers duur te staan komen ...

Hier zie je welke beschermingsfactor is aangeraden bij jouw huidtype. In de bergen, op exotische bestemmingen of in het begin van het seizoen gebruik je liever een hogere factor dan je normaal gezien zou kiezen. 

Bescherming tegen uv A

Alle zonnebrandmiddelen moeten ook bescherming bieden tegen uv A. In Europa moet de uv A-bescherming minstens een derde van de uv B bedragen. Drie zonnecrèmes uit onze test, die van Biosolis, Clinique en Lovea, haalden deze verplichte beschermingsfactor echter niet.

Zonnefilters

De zonnefilter is het belangrijkste ingrediënt en beschermt de huid tegen de schadelijke uv A- en uv B-stralen. Er bestaan twee soorten zonnecrèmes: met natuurlijke, minerale filters die het licht reflecteren of met chemische filters die de stralen absorberen en omzetten in warmte. Chemische filters worden reeds lang gebruikt en zijn volledig veilig, al kunnen sommige ingrediënten de huid irriteren. Minerale filters zijn minder irriterend voor de huid dan sommige chemische filters. Vroeger lieten ze een witte laag achter op de huid, maar dankzij nanotechnologie kan men deze filters maken uit heel kleine deeltjes (nano) die dat niet doen. Zowel chemische als minerale filters zijn niet zo milieuvriendelijk. In onze test zijn er 4 producten die enkel minerale filters bevatten: Lavera, Lovea, Clinique en Biosolis. Enkel Lavera biedt voldoende bescherming tegen uv A- en uv B-stralen.

Zonnecrème in spray of tube, lotion

In deze product selector vind je zonnecrèmes in spray, aerols of zonnecrème verpakt in een tube of fles. Zonnecrème in een tube of fles duw je eruit en smeer je op je huid. Sprays zijn vandaag de dag erg in trek. Vooral ouders vinden het een voordeel dat die snel en gemakkelijk aan te brengen zijn. Kinderen hebben immers weinig geduld. Bepaalde lichaamsdelen zijn er ook gemakkelijker mee te bereiken, zoals je eigen rug bijvoorbeeld. Door de lichte, sneldrogende textuur kleeft het product meestal ook minder dan dikke zonnecrèmes. En dankzij de minuscule spuitmond is de verpakking beter afgesloten, waardoor er minder gemakkelijk zand en ander vuil bij kan.
Let op dat je de spray niet inademt. Dat geldt zeker voor kinderen. De chemische bestanddelen van zonnemelk, zoals bepaalde nanodeeltjes en uv-filters, komen beter niet in de luchtwegen terecht. Richt de spray dus niet rechtstreeks op het gezicht, maar spuit wat in je hand. Houd er ook rekening mee dat aerosols (zoals van Vichy en Garnier Ambre Solaire) en sprays met een hoog alcoholgehalte (zoals onder andere die van Eucerin en Hema) ontvlambaar zijn, bijvoorbeeld in de nabijheid van een barbecue, een sigaret of een kaars. Blijf daar dus weg als je de spray aanbrengt en laat een aerosol niet in de volle zon staan.

Gevoelige huid

Wie overgevoelig of allergisch is voor bepaalde ingrediënten die vaak worden gebruikt in cosmetica, laat zich beter niet inpakken door allerlei claims op de verpakking. Beloftes als “dermatologisch getest” hebben geen wettelijke basis en dus maar weinig objectieve waarde. Kijk liever rechtstreeks op de ingrediëntenlijst. Heel wat van de geteste producten bevatten allergenen.

Verdachte ingrediënten

In sommige zonnecrèmes zitten zelfs ingrediënten die wij liever helemaal niet zien in cosmetische producten, zoals BMHCA (voluit butylphenyl methylpropional), dat overgevoeligheid kan uitlokken en in Europa tot nader order als onveilig wordt beschouwd, HICC (voluit hydroxylisohexyl 3- cyclohexene carboxaldehyde), dat contactallergie kan uitlokken en in 2021 zal worden verboden, of  OMC (voluit ethylhexyl methoxycinnamate), een hormoonverstoorder. Uiteraard reflecteert de aanwezigheid van zulke ingrediënten zich in de uiteindelijke score die een product krijgt.

Houdbaarheidsdatum 

Op de meeste zonnecrèmes staat dat ze tot maximaal 12 maanden na opening doeltreffend blijven. Wij hebben de werkzaamheid getest van vijf zonnecrèmes met SPF 50+ en ze een jaar later opnieuw getest, nadat we de omstandigheden op vakantie hadden nagebootst. Allemaal behielden ze hun SPF-factor en doeltreffende uv A-bescherming.

Wil je je oude fles zonnecrème nog gebruiken, ruik er dan eerst eens aan. Als hij stinkt, gooi je hem beter weg. Kijk ook naar de textuur. Als de crème niet meer egaal is en er vreemd uitziet: weg ermee! Maar als die nog hetzelfde lijkt, kun je hem probleemloos verder gebruiken. Wie regelmatig een dikke laag zonnecrème smeert, zal sowieso niet veel restjes overhouden op einde van het seizoen.

Een zonnecrème die zijn doeltreffendheid heeft verloren, is gevaarlijk voor de gezondheid. Aangezien onze recente test aantoonde dat zonnecrème zijn bescherming langer dan een jaar na opening behoudt, eisen wij een duidelijke en vooral correcte houdbaarheidsdatum op zonnecrèmes en andere cosmetica.

Prijs

De geteste producten zijn te koop in de supermarkt, de apotheek en de parfumerie. Over het algemeen zijn de zonnecrèmes uit de parfumerie dubbel zo duur als de duurdere producten uit de supermarkt. De prijzen van de zonnecrèmes uit de apotheek situeren zich daartussen. 

Het prijsverschil tussen het goedkoopste en het duurste product is erg groot, namelijk € 19 per 100 ml. Dat een hoger prijskaartje niet altijd garant staat voor een betere kwaliteit, bewijst onze test eens te meer. De drie duurste producten vallen door de mand qua bescherming tegen uv A en/of uv B. De prijs van de allerbeste zonnecrèmes in tube of fles (L'Oréal Paris Sublime - Cellular Protect en Garnier Lait protecteur anti-dessèchement) en de allerbeste zonnesprays (L’Oréal Paris Sublime – Cellular Protect spray en Garnier Ambre Solaire Dry Protect aersol) situeren zich stevig in de middenmoot. Ook de Beste Koop in spray of fles pronkt met goede resultaten, en kost bovendien amper € 1,80 tot € 2,50 per 100 ml.

Je hoeft dus helemaal geen dure producten te kopen. Gebruik liever een goedkope zonnecrème die je rijkelijk en regelmatig aanbrengt, dan te beknibbelen op je dure crème. Kruidvat Solait fles en Bonni zonnespray bieden een goede bescherming tegen uv A-stralen en uv B-stralen, en krijgen daarom het label van Beste Koop.

Bij de parfumerie

  • Prijsklasse: € 9 tot € 19 per 100 ml
  • Merken: Biotherm, Clarins, Clinique, Lancaster

In de apotheek

  • Prijsklasse: € 6 tot € 17,50 per 100 ml
  • Merken: Eucerin, Avène, La Roche-Posay, Vichy, Uriage, Nuxe, Roc

In de supermarkt en drogisterij

  • Prijsklasse: € 1,80 tot € 20,95 per 100 ml
  • Merken: L'Oréal Paris, Nivea, Yves Rocher, Garnier, Solait (Kruidvat), Biosolis (Bioplanet), Hema, Boni (Colruyt), Aptonia (Decathlon), Mixa, Lovea

Naar de koopwijzer