Koopgids

Koopgids zonnecrèmes

23 mei 2017
zonnecreme

23 mei 2017
Welke zonnecrème is geschikt voor uw huid? Welke biedt de beste bescherming? En welke ingrediënten vermijdt u liever? U vindt de antwoorden op deze en heel wat andere vragen in deze handige koopgids.

Kies voor een zonnebrandmiddel met een beschermingsfactor die is afgestemd op uw huidtype en de intensiteit van de zon. De zonnekracht hangt af van het weer, het uur van de dag, de geografische ligging (hoogte en ligging tegenover de evenaar), de weerkaatsing enz. De meeste mensen gebruiken te weinig, waardoor de werkelijke beschermingsfactor twee tot drie keer lager ligt. Om dat te compenseren, raden wij aan een product te gebruiken met een twee tot drie keer hogere beschermingsfactor.

Bescherming tegen uv B

De beschermingsfactor of SPF (Sun Protection Factor) duidt op de bescherming tegen uv B-stralen, die verantwoordelijk zijn voor zonnebrand en huidkanker kunnen veroorzaken. Op basis hiervan zijn zonnebrandmiddelen ingedeeld in klassen:

  • lage bescherming: SPF 6 en 10 
  • matige bescherming: SPF 15, 20 en 25
  • hoge bescherming: SPF 30 en 50
  • zeer hoge bescherming: SPF 50+

Toch is deze aangeduide factor geen waterdichte garantie. De zonnecrème van Clarins haalt amper SPF 15 tegen uv B-stralen en die van Clinique zelfs maar SPF 10. Dat kan onwetende zonnekloppers duur te staan komen ...

Hier ziet u welke beschermingsfactor is aangeraden bij uw huidtype. In de bergen, op exotische bestemmingen of in het begin van het seizoen gebruikt u liever een hogere factor dan u normaal gezien zou kiezen. 

Bescherming tegen uv A

Alle zonnebrandmiddelen moeten ook bescherming bieden tegen uv A. In Europa moet de uv A-bescherming minstens een derde van de uv B bedragen. Twee zonnecrèmes uit onze test, die van Biosolis en Clinique, haalden deze verplichte beschermingsfactor echter niet.

Zonnefilters

De zonnefilter is het belangrijkste ingrediënt en beschermt de huid tegen de schadelijke uv A- en uv B-stralen. Er bestaan twee soorten zonnecrèmes: met natuurlijke, minerale filters die het licht reflecteren of met chemische filters die de stralen absorberen en omzetten in warmte. Chemische filters worden reeds lang gebruikt en zijn volledig veilig, al kunnen sommige ingrediënten de huid irriteren. Minerale filters zijn minder irriterend voor de huid dan sommige chemische filters. Vroeger lieten ze een witte laag achter op de huid, maar dankzij nanotechnologie kan men deze filters maken uit heel kleine deeltjes (nano) die dat niet doen. Zowel chemische als minerale filters zijn niet zo milieuvriendelijk.

Gevoelige huid

Wie overgevoelig of allergisch is voor bepaalde ingrediënten die vaak worden gebruikt in cosmetica, laat zich beter niet inpakken door allerlei claims op de verpakking. Beloftes als “dermatologisch getest” en “hypoallergeen” hebben geen wettelijke basis en dus maar weinig objectieve waarde. Kijk liever rechtstreeks op de ingrediëntenlijst. Heel wat van de geteste producten bevatten allergenen.

Verdachte ingrediënten

In sommige zonnecrèmes zitten zelfs ingrediënten die wij liever helemaal niet zien in cosmetische producten, zoals BMHCA (voluit butylphenyl methylpropional, kan overgevoeligheid uitlokken en wordt in Europa tot nader order als onveilig beschouwd) of OMC (voluit ethylhexyl methoxycinnamate, een endocriene verstoorder). Uiteraard reflecteert de aanwezigheid van zulke ingrediënten zich in de uiteindelijke score die een product krijgt.

Houdbaarheidsdatum 

Op de meeste zonnecrèmes staat dat ze tot maximaal 12 maanden na opening doeltreffend blijven. Wij hebben de werkzaamheid getest van vijf zonnecrèmes met SPF 50+ en ze een jaar later opnieuw getest, nadat we de omstandigheden op vakantie hadden nagebootst. Allemaal behielden ze hun SPF-factor en doeltreffende uv A-bescherming.

Wilt u uw oude fles zonnecrème nog gebruiken, ruik er dan eerst eens aan. Als hij stinkt, gooit u hem beter weg. Kijk ook naar de textuur. Als de crème niet meer egaal is en er vreemd uitziet: weg ermee! Maar als die nog hetzelfde lijkt, kunt u hem probleemloos verder gebruiken. Wie regelmatig een dikke laag zonnecrème smeert, zal sowieso niet veel restjes overhouden op einde van het seizoen.

Een zonnecrème die zijn doeltreffendheid heeft verloren, is gevaarlijk voor de gezondheid. Aangezien onze recente test aantoonde dat zonnecrème zijn bescherming langer dan een jaar na opening behoudt, eisen wij een duidelijke en vooral correcte houdbaarheidsdatum op zonnecrèmes en andere cosmetica.

Prijs

De geteste producten zijn te koop in de supermarkt, de apotheek en de parfumerie. Over het algemeen zijn de zonnecrèmes uit de parfumerie dubbel zo duur als de duurdere producten uit de supermarkt. De prijzen van de zonnecrèmes uit de apotheek situeren zich daartussen. 

Het prijsverschil tussen het goedkoopste en het duurste product is erg groot, namelijk € 18 per 100 ml. Dat een hoger prijskaartje niet altijd garant staat voor een betere kwaliteit, bewijst onze test eens te meer. De drie duurste producten vallen door de mand qua bescherming tegen uv A en/of uv B. De prijs van de allerbeste (L'Oréal Paris) situeert zich stevig in de middenmoot. Ook de Beste Koop pronkt met goede resultaten, en kost bovendien amper € 2,50 per 100 ml. 

U hoeft dus helemaal geen dure producten te kopen. Gebruik liever een goedkope zonnecrème die u rijkelijk en regelmatig aanbrengt, dan te beknibbelen op uw dure crème. Cien van Lidl is de goedkoopste zonnecrème uit onze test. Hij is dan ook de voordeligste keuze, met een slechts redelijke uv A-bescherming. Kruidvat is eveneens goedkoop en biedt een betere bescherming tegen uv A-stralen, en krijgt daarom het label Beste Koop.

Bij de parfumerie

  • Prijsklasse: € 9 tot € 19 per 100 ml
  • Merken: Biotherm, Clarins, Clinique

In de apotheek

  • Prijsklasse: € 6 tot € 18 per 100 ml
  • Merken: Eucerin, Avene, La Roche-Posay, Vichy, Uriage, Nuxe

In de supermarkt en drogisterij

  • Prijsklasse: € 1,60 tot € 13 per 100 ml
  • Merken: Cien (Lidl), L'Oréal Paris, Nivea, Yves Rocher, Garnier, Solait (Kruidvat), Biosolis (Bioplanet), Hema

Afdrukken Versturen via e-mail