Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA

Koopgids handcrème

10 september 2019

Wie last heeft van droge handen tijdens de herfst- en wintermaanden kan zeker een handcrème gebruiken voor wat extra hydratatie. Voor een normale huid is een handcrème daarentegen (overbodige) luxe. Wij namen 21 handcrèmes onder de loep.

Koopgids handcrème

Wanneer het buiten kouder wordt, kan de huid van je handen gaan trekken en schilferen. Dat kan echter ook wanneer je vaak agressieve producten gebruikt zoals zeep of schoonmaakmiddelen. Zulke kloven en losse velletjes zijn uiteraard niet erg aantrekkelijk, maar ze kunnen bovendien ook bijzonder pijnlijk zijn.

Een handcrème die je handen wat extra hydratatie geeft, kan in zo’n geval soelaas bieden. Wij hebben er 21 getest en ze kwijten zich allemaal redelijk tot zeer goed van hun taak. Er eentje vinden die geen vies vet laagje achterlaat, is daarentegen een grotere uitdaging, maar ook daarin slaagden we.

Hydratatie en vochtbalans

Handcrème bestrijdt uitdroging op twee vlakken. Een ideale handcrème brengt niet alleen vocht in, maar beschermt je huid ook tegen vochtverdamping en -verlies. Wij testten beide aspecten in het labo en combineerden de resultaten tot één score. Hoe hoger de hydratatie én hoe kleiner het vochtverlies, hoe beter de crème zijn werk doet.

De handcrèmes van Cien, Dove en The Body Shop hydrateren je huid het best. Bijna alle crèmes herstelden de vochtbalans goed tot zeer goed na twee weken dagelijks gebruik. Drie producten brachten het er slechts redelijk vanaf, waaronder het duurste uit deze test, de handcrème voor droge huid van L’Occitane.

Gebruikerstest

Onze proefpersonen waren echter niet volledig overtuigd van de handcrèmes. Ze gaven opvallend lagere scores, geen enkel product kreeg het maximum van vijf sterren. Te veel crèmes voelden vijf minuten na het aanbrengen nog steeds plakkerig en vet aan.

Eén product scoorde beduidend minder goed, de handcrème met citrusgeur van Weleda. Niet alleen verzorgt deze crème je huid minder goed, onze proefpersonen waren ook geen fan van het gevoel op de huid (te kleverig, slecht uitsmeerbaar) en de geur en zouden de crème nooit aanraden of zelf kopen.

Gevoelige huid

Wie overgevoelig of allergisch is voor bepaalde ingrediënten die vaak worden gebruikt in cosmetica, laat zich beter niet inpakken door claims op de verpakking. Beloftes als “dermatologisch getest” hebben immers geen wettelijke basis en bieden je dus geen enkele garantie. Wil je zeker zijn, controleer dan rechtstreeks de ingrediëntenlijst.

Zowat de helft van de geteste handcrèmes bevat vijf of zes verschillende stoffen die allergische of overgevoeligheidsreacties kunnen uitlokken. Wie een gevoelige huid heeft, kan vertrouwen op de handcrème van The Body Shop, die de vochtbalans goed herstelt en geen allergenen maar wel parfum bevat. Voor wie nog een stapje verder wil gaan en liever ook geen parfums smeert, raden we het product van Eucerin aan.

Verdachte ingrediënten

In het product van Vaseline troffen we verdachte ingrediënten aan, propylparabeen en butylphenyl methylpropional (BMHCA). Propylparabeen is een hormoonverstoorder die te vermijden is voor jonge kinderen en zwangere vrouwen in producten die niet worden afgespoeld. BMHCA is een stof die de huid kan irriteren. Hoewel Europa BMHCA voorlopig toelaat omdat de precieze effecten ervan nog onduidelijk zijn, zien wij de stof liever helemaal verdwijnen uit cosmetica. Uiteraard laat de aanwezigheid van zulke ingrediënten zich voelen in de eindscore.

Tips tegen droge handen

  • Vermijd contact met detergenten en heet water. Gebruik bijvoorbeeld rubberen handschoenen wanneer je poetst of afwast.
  • Bescherm je handen tegen de koude. IJzige wind droogt je huid enorm uit, dus draag warme handschoenen of wanten als je je in de winter buiten waagt.
  • Beperk je tijd in bad of onder de douche. Frequent en langdurig contact met heet water verwijdert de natuurlijke beschermlaag van je huid. Douche of baad niet langer dan tien minuten en gebruik warm en geen heet water.
  • Hydrateer een droge huid na het wassen met een lotion of handcrème. Zulke producten hydrateren en beschermen de huid tegen vochtverlies, en worden het best zo snel mogelijk na het afdrogen aangebracht voor een optimaal effect. Breng ze één keer per dag rijkelijk aan (of vaker indien nodig).

Prijs € 1,5 tot € 60 voor 75 ml handcrème

De geteste producten zijn te koop in de supermarkt, de apotheek en in specifieke winkels zoals The Body Shop, L’Occitane of Yves Rocher. De handcrèmes uit de apotheek en de specifieke winkels zijn duurder dan de handcrèmes uit de supermarkt

Prijs van € 1,5 tot € 5 voor 75 ml

In deze prijscategorie vinden we voornamelijk producten uit de supermarkt: Atrix, Cien, Dove, Nectar of Nature Bio, Nivea, Sanex, Vaseline. De Beste van onze Test, namelijk die van Dove, koop je voor € 4,85 per 75 ml.

De Beste Koop vind je bij Lidl. De handcrème van Cien kost je amper € 1,49 voor 75 ml, maar hoewel hij zich prima kwijt van zijn taak, vonden onze proefpersonen hem niet zo aangenaam in gebruik en laat hij een vettig en plakkerig laagje achter. Als zo’n laagje je belemmert in je dagelijkse activiteiten, kun je hem perfect aanbrengen vóór het slapengaan.

Prijs van € 5 tot € 10 voor 75 ml

In deze categorie vind je een mix van producten uit de supermarkt (Le petit Marseillais, Mixa), producten uit specifieke winkels (Yves Rocher) en producten uit de apotheek (Eucerin, La Roche Posay, Neutrogena).

Prijs meer dan € 10 voor 75 ml

Hier treffen we voornamelijk producten uit de apotheek aan: A-derma, Avene, Bioderma, Caudalie, Weleda, en eentje uit The Body Shop.

De handcrème van L’Occitane had een spectaculair prijskaartje, € 23 voor een kleine tube van 30 ml ofwel € 57,5 voor 75 ml. Hij was daarmee met voorsprong de duurste uit onze test.

 

Naar de resultaten