Nieuws

Veilige hygiënische bescherming

11 oktober 2016
tampon

De afgelopen maanden zijn eerder alarmerende artikelen verschenen over de mogelijke aanwezigheid van giftige stoffen in hygiënische beschermingsproducten. Volgens onze tests echter zou er geen echt gevaar zijn. Het aantal vezels dat sommige tampons verliezen, baarde ons dan weer wel zorgen.

We hebben bij verschillende laboratoria 725 pakjes hygiënische bescherming van 12 verschillende merken getest. Bij sommige tampons en maandverbanden hebben we zeer geringe sporen vastgesteld van chemische substanties (pesticiden, glyfosaat, chloorderivaten). Maar de hoeveelheden van deze ongewenste stoffen zijn zo miniem dat ze geen gevaar inhouden voor de gebruikers.

Verlies van vezels

Praktijktesten hebben daarentegen uitgewezen dat sommige tampons een grote hoeveelheid vezels verliezen wanneer ze worden verwijderd. Dit geldt voor tampons van de merken Delhaize Care en Boni Selection. De achtergebleven vezels kunnen aanleiding geven tot jeuk, irritatie, mycose of zelfs herhaalde infecties. Bijgevolg raden we het gebruik van deze merken af.
Bovendien willen we dat de samenstelling van de tampons wordt weergegeven op de verpakking.

Teken onze petitie voor een btw-tarief van 6%

Tot slot blijven we actie voeren om hygiënische beschermingsproducten als een basisbehoefte te beschouwen, zodat ze niet langer worden onderworpen aan een btw-tarief van 21%. De aankoop van dit soort producten vormt voor vrouwen een noodzakelijke maandelijkse uitgave. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben deze belasting reeds verlaagd, naar respectievelijk 5,5% en 5%. We vragen de Belgische regering derhalve om eveneens over te stappen op het verlaagde btw-tarief van 6%.