Nieuws

Vertrouw niet (enkel) op menstruatieslips

28 maart 2022

We gaan alsmaar vaker op zoek naar alternatieven voor de dure en milieubelastende maandverbanden en tampons. Menstruatieslips zijn echter niet de beste keuze, zo blijkt uit onze test. Zo'n slip absorbeert vaak onvoldoende, waardoor je toch nog een extra tampon nodig hebt. Bovendien loopt het budget ervan soms ook flink op.

Het concept is erg eenvoudig. In plaats van een maandverband of een tampon draag je tijdens je maandstonden gewoon een speciale onderbroek die je ‘s ochtends en ‘s avonds vervangt. Maar in de praktijk blijkt dat bij geen enkel model dat we hebben getest te volstaan, zeker niet bij hevig bloedverlies.

Naar de resultaten

Teleurstellende absorptie

Zo’n menstrueel onderbroekje bestaat uit meerdere lagen: een waterdichte laag aan de buitenzijde, één of meerdere absorberende lagen en een zachte ademende laag aan de binnenzijde. 

Bron: Mamamani

Die binnenste laag doet alvast wat ze zou moeten doen. Geen enkel van de geteste modellen gaf een gevoel van vochtigheid. Iets wat wel een bekommernis zou kunnen zijn bij zo'n menstruele slip.

Over de absorberende laag is het verdicht minder positief. Als we de verpakkingen mogen geloven zou die immers bij alle geteste modellen voldoende moeten opvangen om ook de zwaarste menstruatiedagen door te komen. Ze vermelden immers allemaal een absorptie die vergelijkbaar is met 3 tot 4 tampons. In de realiteit blijkt zo'n slip echter maximaal 10 ml op te vangen, vergelijkbaar met de hoeveelheid van iets meer dan één tampon van twee druppels (6 tot 9 ml) of de gemiddelde hoeveelheid van één tampon van drie druppels (9 tot 12 ml). Bij twee modellen was dit zelfs minder dan 6 ml, ofwel de hoeveelheid van een mini-tampon. Zeker niet voldoende om 12 uur te overbruggen en al helemaal niet tijdens je piekdagen. Daarvoor zouden de broekjes zonder problemen 20 ml moeten kunnen absorberen, wat ze ook op hun verpakkingen beweren. 

Breng alles in rekening

Of zo'n menstruele slip het overwegen waard is voor jou, hangt dus vooral af van hoe zwaar jouw menstruatie is. Gebruik je nu maandverbanden of tampons met een absorptievermogen van drie druppels of meer, dan zullen ook de beste modellen uit onze test niet volstaan op jouw piekdagen. Je kunt ze op dat moment natuurlijk wel combineren met een klassieke tampon, maar wat is dan nog het voordeel op milieuvlak?

Je mag ook niet uit het oog verliezen dat je zo'n onderbroekje telkens eerst moet afspoelen onder koud water tot het water opnieuw helder oogt. Iets wat het milieuvoordeel toch ook inperkt. Bovendien heb je wel een aantal onderbroekjes nodig om heel je cyclus door te komen. De onderbroekjes mogen immers niet in de droogkast, waardoor het enige tijd vergt vooraleer je ze opnieuw kunt gebruiken. Voor sommige modellen kan dat budget dan aardig oplopen. De prijzen voor één exemplaar variëren immers van € 10 tot € 55.

Zo’n menstrueel onderbroekje lijkt ons op dit moment dus vooral een duur product dat in de meeste gevallen enkel aan het begin en einde van je menstruatie kan worden gebruikt. Wil je duurzaam menstrueren, dan lijkt de menstruatiecup ons voorlopig een beter alternatief.