Dossier

Voedings- en gezondheidsapps: ons oordeel

01 september 2022
Vrouw is op zoek naar gezonde voeding in de winkel

Yuka. Sleep Cycle. My Colruyt. Lifesum. My Fitness Pal. Het wemelt van de apps die beweren dat ze ons helpen om gezonder te leven. Ook van apps die je helpen bij gezond eten, afvallen of niet ziek worden zijn er heel wat. Maar zulke apps hebben het niet altijd goed met je voor.

Zijn voedings- en gezondheidsapps betrouwbaar?

Yuka, Lifesum, Samsung of Apple Health, My Fitness Pal, My Colruyt, Yazio… Jullie hebben er al zeker van gehoord. Misschien gebruiken jullie ze zelfs al omdat jullie willen diëten of op zoek zijn naar gezonde en evenwichtige voeding. 

Apps die je naar een gezonder leven willen leiden zijn gezellig, ludiek, leuk. Ze zijn makkelijk te downloaden en nog makkelijker in gebruik. Dus vinden ze massaal de weg naar onze smartphones en tablets. De apps voor voeding leiden ons door de jungle van te ontcijferen etiketten en ingrediëntenlijsten. Gezondheidsapps meten basisparameters zoals fysieke activiteit, het slaappatroon, hartritme en verslavingen (cafeïne bijvoorbeeld).

Maar zijn die virtuele coaches, die we 24/7 binnen handbereik hebben, meer dan vermomde marketingtools? Hoe nauwkeurig zijn ze eigenlijk wanneer ze een beeld schetsen van onze eetgewoontes of hoe gezond we zijn? Hoe betrouwbaar zijn hun algoritmes? En hoe effectief zijn ze? Wij deden de analyse.  

Onze analyse van apps voor gezonder eten en bewegen 

Onze voedings- en gezondheidsexperten evalueerden enkele van de meest populaire voedings- en gezondheidsapps. Ze bekeken of ze echt nuttig zijn en of ze wetenschappelijk nauwkeurig werken.

We bekeken en beoordeelden deze voedings- en gezondheidsapps: