Nieuws

Loze claims op kinderschmink van K3

08 december 2022

"Gezonde, natuurlijke minerale make-up, telkens gelinkt aan Marthe, Hanne of Julia van K3", zo worden de drie nieuwe make-upboxen voor kinderen gepromoot. Maar wat wil dat precies zeggen, "mineraal"? Niet erg veel, zo blijkt uit onze analyse van de ingrediëntenlijst.

Ruim op tijd voor de cadeautjesgolf in december hebben Studio 100 en het Belgische cosmeticamerk Cent Pur Cent dit najaar drie K3-boxen (één per K3'tje) op de markt gebracht met make-up voor kinderen.

De make-up wordt verkocht via de webshop van Cent Pur Cent en in 800 apotheken, en wordt online nadrukkelijk gepromoot als mineraal, natuurlijk en gezond. Dat blijken vooral verkooppraatjes te zijn, zo leert een blik op de ingrediëntenlijsten ons.

Niet gevaarlijk, wel loze beloftes

Die ingrediëntenlijsten werden overigens pas weken na de lancering online geplaatst, aldus de abonnee die de producten onder onze aandacht bracht. En op die lijsten staan, naast de sterk in de verf gezette minerale ingrediënten, ook veel niet-minerale stoffen...

Enkel cosmetica in poedervorm kunnen voor 100 % uit minerale ingrediënten bestaan, en zelfs dan werden er in deze boxen nog steeds allergene geurstoffen of bewaarmiddelen toegevoegd aan blushers en oogschaduw. Andere cosmeticaproducten in de boxen, zoals lippenstift of nagellak, bevatten daarenboven parfum, kleurstoffen, geurstoffen, bewaarmiddelen (waaronder phenoxyethanol) en aroma's.

Welke stoffen zijn (on)veilig in cosmetica?

Iets verkeerds doen de fabrikanten hiermee niet: er is immers geen afgelijnde definitie voor "minerale make-up". Zodra er minerale ingrediënten worden gebruikt, zelfs maar een beetje, kan een product al de term "mineraal" dragen. Ook de andere claims op de website van Cent-pur-Cent zoals "dermatologisch getest", "hypoallergeen" en "peppa proof" (niet op dieren getest) zijn marketingtrucs om het product specialer en interessanter te doen lijken.

Is mineraal echt gezonder?

Of minerale make-up daadwerkelijk beter, gezonder en veiliger is, kunnen wij niet zeggen, want we hebben dat zelf nooit getest. Wij vinden alleszins geen wetenschappelijk onderzoek terug dat erop wijst dat minerale make-up minder belastend zou zijn voor de (kinder)huid...

Gevaarlijk zijn de boxen gelukkig niet, ze voldoen immers aan de Europese wetgeving. Daarmee zijn de (weliswaar erg dure) sets alsnog te verkiezen boven kinderschmink van de kermis of uit buitenlandse webshops zoals AliExpress of Wish, die niet altijd voldoen aan de Europese veiligheidsregels, gevaarlijke ingrediënten kunnen bevatten en mogelijk getest zijn op dieren.

Kinderschmink gekocht? Hierop moet je letten

Toch vinden wij het onaanvaardbaar dat deze make-updozen ook in apotheken worden verkocht, waar ter promotie zelfs workshops voor kinderen worden georganiseerd. Niet alleen verleent de medische context het product (onverdiende) geloofwaardigheid, het ondermijnt ook de sérieux van de apotheker als zorgverlener en onafhankelijk adviseur. Voor ons is het duidelijk: dit is niet de taak van de apotheker.

 

Veilig aan de slag

Heeft de Sint jouw kleine spruit verrast met zo'n make-upsetje van K3 of staat het op de verlanglijst voor Kerstmis, dan hoef je je dus niet meteen zorgen te maken. Volg wel onze tips:

  • Gebruik je een product voor het eerst, noteer bij het openen eerst de datum op de verpakking. Gooi schminkdozen of make-up weg als ze bedorven ruiken.
  • Breng voor het schminken eerst een vochtinbrengende crème aan. Dat beschermt de huid en maakt het later makkelijker om de make-up te verwijderen.
  • Reinig het gezicht nadien grondig zodat er geen sporen meer achterblijven. Start met water en zeep, en gebruik indien nodig daarna nog een make-upverwijderaar.
Foto: Cent Pur Cent