Dossier

Bye bye panda-ogen, hallo oogontschminker!

09 oktober 2019

Sta jij wel eens op met restjes oogschaduw of mascaravegen op je gezicht? Het is niet alleen onflatterend, het kan ook oogontstekingen veroorzaken. Gelukkig vind je tegenwoordig speciale ontschminkers om de gevoelige huid rond je ogen te verlossen van make-upresten.

Dagelijks ontschminkingsritueel

Is ontschminken nog geen vaste stap in je avondritueel? Dan is het hoog tijd om ermee te beginnen. Mascara, oogschaduw en eyeliner moet je namelijk verwijderen voor het slapengaan. Niet alleen om hardnekkige sporen op je kussensloop te vermijden, maar ook om infecties aan je ogen te voorkomen.
Een afgebroken wimper en restanten van make-up kunnen het bindvlies (of conjunctiva) van je oog irriteren en zelfs infecteren. En dat wil je liever vermijden, toch? Dit slijmvlies zorgt namelijk voor de bevochtiging van je oogbol en beschermt zo je hoornvlies. Telkens je knippert, veegt het bindvlies je oogbol als het ware schoon en verwijdert het alle onzuivere deeltjes.

Wat met waterproof make-up?

Als je vaak waterproof mascara of make-up met glitter gebruikt, weet je ondertussen waarschijnlijk al dat het iets lastiger is om je make-up netjes te verwijderen. Toch is het belangrijk dat je er voldoende aandacht aan besteedt. Wanneer een kruimel schmink in het oog terecht komt, lost die gewoonlijk vanzelf op zonder ongemak of schade aan te richten. Bij glitterdeeltjes en waterbestendige mascara is dat echter niet het geval, die kunnen vast komen te zitten en je oog irriteren of zelfs beschadigen. Zeker als je contactlenzen draagt, let je hier dus maar beter extra mee op. Doe liefst ook eerst je lenzen uit voor je aan je reinigingsroutine begint, om te vermijden dat je lenzen vuil worden.

Tips om je gezicht te reinigen voor het slapengaan

  • Hoe maak je het best je ogen schoon? Bevochtig voor elk oog een doekje met make-upremover. Druk met het doekje enkele seconden voorzichtig op de oogleden en beweeg het langzaam van boven naar onder en van binnen naar buiten. Begin zeker niet te wrijven of te schrobben, dat irriteert de gevoelige huid rond je ogen alleen maar.
  • Welk type product gebruik je het best? Een vloeibare ontschminker, die je aanbrengt met wattenschijfjes, is de beste keuze. Gooi ze na afloop netjes in de afvalbak en zeker niet in het toilet.
  • Is een make-upremover met veel olie een goed idee? Neen, make-upremovers met veel olie laat je beter in het winkelrek staan. De olie kan namelijk in het traankanaal terechtkomen en je ogen irriteren. Kies dus liever voor een formule met minder of geen olie.
  • Kun je je gezicht niet gewoon met normale zeep wassen? Nee, dit raden we af. Zeep heeft namelijk een hogere zuurtegraad dan de huid, waardoor het de beschermende laag kan aantasten en onze huid gevoeliger maakt voor bacteriële infecties. Bovendien wil je het niet meemaken dat er zeep in je ogen terecht komt.
  • Wat volgt na het reinigen van je gezicht? Als je gezicht helemaal make-upvrij is, kan je eventueel nog een kleine hoeveelheid lichte oogcrème aanbrengen, maar overdrijf hier niet mee. Wrijf de crème niet in, maar werk hem zachtjes in de huid door met je vingertoppen een trommelende beweging te maken.