Dossier

Gebruik niet eender welke make-up om je kinderen te schminken

01 april 2020
maquillage enfants

Tover jij je kinderen dezer dagen ook al eens om tot een konijn of een leeuw? Gebruik daar dan liever geen make-up voor die je op AliExpress, Amazon of Wish bestelde. Uit ons onderzoek blijkt dat deze meer dan eens niet aan de wettelijke vereisten voldoet.

Houd je ogen open online

Menig ouder combineert het thuiswerk intussen al enkele weken met de opvang van de kinderen. Naast het huiswerk moeten er dus iedere dag tal van creatieve bezigheden worden bedacht om te vermijden dat ze urenlang aan het scherm gekluisterd hangen. Misschien haal jij wel een oude schminkdoos van onder het stof of bestel je er snel eentje online. In de winkels kun je immers niet terecht. Doe dat dan liever niet op webshops zoals AliExpress, Amazon of Wish. 10 van de 11 producten die we bestelden geraakten niet vlekkeloos door onze test.

Vermijd webshops buiten Europa

Online verkoopplatformen zijn vaak erg verleidelijk omdat hun prijzen doorgaans flink wat lager liggen. En waarom zou je meer betalen voor hetzelfde product?
Toch denk je maar beter tweemaal na voor je een aankoop doet op een niet-Europees verkoopplatform. De producten die je daar aankoopt hoeven zich immers niet aan de Europese wetgeving te houden. Dat betekent dus ook dat je er niet zeker van kunt zijn dat ze veilig zijn.

En zeker voor make-up voor kinderen maakt dat een wezenlijk verschil. Kinderen gebruiken zulke producten immers niet altijd zoals het hoort: ze gebruiken meer dan nodig, de producten belanden al eens in hun mond, ze mengen verschillende producten …

Wij bestelden daarom 11 sets met make-up voor kinderen op de populaire verkoopplatformen AliExpress, Amazon en Wish en gingen na in welke mate ze zich aan de Europese wetgeving houden en dus veilig zijn voor je kinderen. We bekeken hiervoor drie aspecten:

Wees oplettend online

Geen schmink in huis, dan is online vandaag echter de enige plek waar je terecht kunt. Daarom enkele praktische tips om toch een veilig product in huis te halen:

  • Kies voor een Europese webshop.
  • Controleer of de gegevens van de fabrikant (inclusief vestigingsadres) aanwezig zijn. Ga best ook na of het opgegeven adres correct is door het even in een zoekmachine te steken.
  • Controleer of je op de webpagina van het product ook een ingrediëntenlijst terugvindt. Is dat niet het geval, dan weet je niet welke ingrediënten aanwezig zijn.
  • Koop geen merkloze producten.
  • Kies bij voorkeur voor make-up op basis van water, in plaats van producten op basis van vetten. Deze drogen snel en laten geen vlekken achter. Ze zijn ook makkelijker te verwijderen.

Zelfs als je producten van goede kwaliteit gebruikt, gebruik je best toch niet te vaak make-up bij kinderen. Reserveer het voor speciale gelegenheden. Vermijd ook het gebruik van make-up bij kinderen onder de 3 jaar.