Nieuws

Visa Debit wordt nog niet overal aanvaard

24 september 2021

Bij BNP Paribas Fortis heb je niet langer een debetkaart Bancontact/Maestro maar een Bancontact/Visa Debit. Deze debetkaart is makkelijker te gebruiken in het buitenland en voor onlinebetalingen. Maar door een softwareprobleempje wordt de kaart soms niet aanvaard.

BNP Paribas Fortis vervangt de vertrouwde debetkaart Bancontact/Maestro door een nieuwe kaart: Bancontact/Visa Debit. Maar de uitrol verloopt niet helemaal zoals gepland.

In ons contactcenter komen wat telefoontjes van ontevreden klanten binnen. Hun nieuwe kaart wordt geweigerd in sommige winkels en supermarkten (vooral Carrefour). Wij vroegen BNP Paribas Fortis om uitleg.

Wachten op software-update

De bank antwoordt dat ze zich bewust is van het probleem. Blijkbaar herkennen sommige betaalterminals de Visa Debit als een kredietkaart, wat het niet is. Betalingen met een kredietkaart kosten de handelaar meer en daarom wordt de kaart hier en daar geweigerd.

Ook in Carrefour wordt de Visa Debit soms verkeerdelijk herkend als een kredietkaart. Wanneer een klant zijn aankopen wil betalen en tegelijk extra cash opvraagt, loopt het mis. Cash opvragen mag in de meeste supermarkten namelijk niet met een kredietkaart.

De leverancier van betaalterminals moet de software van de betrokken toestellen updaten. Het gaat over ongeveer 5 000 terminals op een totaal van 300 000.

Hoewel BNP Paribas Fortis niet rechtstreeks verantwoordelijk is voor dit probleem, heeft ze wel een nieuwe kaart gegeven aan klanten die er niet om gevraagd hebben en soms hun aankoop niet kunnen betalen.

Wat je moet weten over Visa Debit

  • Is Visa Debit een primeur in België? Ja. Tot nu toe werd Visa geassocieerd met een kredietkaart en Bancontact/Maestro met een debetkaart. Wie zijn huidige debetkaart gebruikt, activeert ofwel Bancontact ofwel Maestro, naargelang de keuze van de handelaar. In het buitenland is het bijna altijd Maestro (een merk van kredietkaartmaatschappij MasterCard). 
  • Wat is de meerwaarde van deze kaart? De Visa Debit-kaart wordt in het buitenland en voor onlinebetalingen vaker aanvaard dan Bancontact/Maestro.
  • Moet ik als klant van BNP Paribas Fortis iets doen? Nee. De bank stuurt automatisch de nieuwe kaart naar haar klanten (je hebt geen keuze). Gratis, daar worden geen kosten voor aangerekend.
  • Zullen andere banken ook overstappen op Visa Debit? BNP Parisbas Fortis (en dus ook Fintro en Hello bank) heeft de spits afgebeten, maar NewB heeft nu ook een Bancontact/Visa Debit-kaart.

Betaalkaarten: maak de juiste keuze

Ons dossier betaalkaarten helpt je met de keuze voor de betaalkaart die het best beantwoordt aan je behoeften: debetkaart, kredietkaart met gespreide terugbetaling, echte kredietkaarten en prepaid betaalkaarten.

Naar het dossier over betaalkaarten