Dossier

Betaalkaart: welke gekozen?

03 augustus 2020
faites le bon choix

Een handleiding om je te helpen bij de keuze van een betaalkaart. Welkom in de wereld van de debetkaarten, kredietkaarten met uitstel van betaling, echte kredietkaarten en prepaid betaalkaarten.

Ken uw kaart

Met een betaalkaart kun je aankopen doen (in een klassieke winkel of in een webshop), een etentje betalen op restaurant en geld afhalen aan een bankautomaat, en dat zowel in eigen land als in het buitenland. Maar de ene kaart is de andere niet. Er bestaan drie, of eigenlijk vier soorten.

In de eerste plaats zijn er debetkaarten. In ons land gaat het specifiek om de kaart van Bancontact. Telkens wanneer je een debetkaart gebruikt, gaat het geld meteen af van de rekening waar ze aan is gekoppeld. Zo’n kaart is ongetwijfeld zeer nuttig. Dankzij de Maestrofunctie die eraan is gekoppeld, kun je ze ook in het buitenland gebruiken. 

Daarnaast zijn er kredietkaarten. In dat geval wordt de rekening waar de kaart aan is gekoppeld, niet meteen gedebiteerd op het ogenblik dat je de kaart gebruikt. Maar er moet een onderscheid worden gemaakt tussen de twee soorten van kredietkaarten: 

  • enerzijds zijn er die waarbij je de bedragen die je met de kaart hebt betaald, in één keer terugbetaalt wanneer je je maandelijkse uitgavenstaat ontvangt;
  • anderzijds zijn er de kredietkaarten waarbij je de terugbetaling over meerdere maanden mag spreiden.

In het eerste geval gaat het eigenlijk niet echt om een kredietkaart, maar veeleer om een debetkaart met uitstel van betaling. Alleen in het tweede geval betreft het een kredietkaart in de strikte zin van het woord en kunt u krediet krijgen.

Ook een kredietkaart kan zeer nuttig zijn. De kaarten met het logo Visa, MasterCard en American Express worden immers wereldwijd aanvaard. Maar als je gebruik maakt van een kaart waarbij je de terugbetaling in de tijd kunt spreiden, kan dat erg duur uitvallen en riskeer je jezelf in de schulden te steken.

Tot slot zijn er prepaid betaalkaarten. Die worden vaak ten onrechte als kredietkaarten aanzien. De uitgever van de kaart verleent je nochtans geen krediet, je kunt alleen het geld uitgeven dat je zelf op de kaart hebt geladen, of iemand anders voor jou. Een prepaid betaalkaart is niet erg nuttig voor de doorsneeconsument die over een kredietkaart beschikt. Maar ze kan bv. wel van pas komen voor een jongere die voor lange tijd naar het buitenland gaat.

 
User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

reacties

Wees de eerste om te reageren
Community

Geld & verzekeringen

Gerelateerde discussies