Nieuws

Geen reden tot paniek als je bankrekening bij N26 geblokkeerd is

26 april 2022
Neobank N26: geblokkeerde rekeningen

De bankrekening van een aantal Belgische klanten van de Duitse neobank N26 bleek plots geblokkeerd. Volgens de directie ligt dat aan een te streng controle-algoritme tegen witwaspraktijken. Maar ondertussen rijzen vragen over de financiële gezondheid van die bank. Gelukkig zijn tegoeden tot € 100 000 wettelijk beschermd in geval van faillissement.

N26 is een neobank en werkt dus zonder enig bankkantoor waar je kunt langsgaan. Recent bleek bij een paar tientallen van de zowat 150 000 Belgische klanten van N26 de bankrekening plots geblokkeerd. Tot hun grote ontreddering, want ze hadden daar geen woord uitleg over gekregen. Volgens de directie waren er problemen gerezen bij de update van bepaalde controlemechanismen. 

Wij namen meteen contact op met N26.

Het komt in orde volgens N26

N26 legde uit dat het soms nodig is om een rekening te blokkeren wanneer het algoritme dat de geldstromen controleert, mogelijk ongewone verhandelingen opmerkt die op witwaspraktijken zouden kunnen wijzen. Daardoor werden op 14/4/ 2022 ten onrechte een paar tientallen Belgische rekeningen geblokkeerd. 

De bank verklaarde dat alles eraan wordt gedaan om de betrokken klanten rechtstreeks te contacteren en het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Maar dat zal wat tijd vergen.

Wij volgen de zaak op de voet

Wij hebben N26 gevraagd om ons ervan op de hoogte te brengen zodra alle geblokkeerde Belgische rekeningen weer zijn vrijgegeven.

Het is natuurlijk oké om waakzaam te zijn voor fraude en witwaspraktijken, maar dat moet op een redelijke manier worden gecontroleerd. Maar het is onaaanvaardbaar dat klanten amper uitleg krijgen over wat er aan de hand is of dat het diverse dagen vergt om een rekening te deblokkeren waarvoor de verdachtmaking onterecht bleek te zijn.

Je tegoeden zijn wettelijk beschermd 

De blokkering deed bij sommige consumenten die het slachtoffer waren van de blokkering, de vraag rijzen of de neobank misschien in slechte papieren zit.

Het klopt dat N26 sinds de start vijf jaar geleden nog altijd niet echt rendabel kan worden genoemd. Maar de directie verzekerde ons dat er absoluut geen faillissement in de lucht hangt. 

En mocht de bank toch failliet gaan, dan zou het wettelijke beschermingssysteem dat in Duitsland geldt voor deposito's, in werking treden. Een Belgische N26-klant heeft daardoor niets te vrezen zolang hij bij die bank voor niet meer dan € 100 000 aan tegoeden heeft.

Je kunt altijd bij ons terecht met je vragen

Je kunt met al je vragen over N26 aankloppen bij de financiële experts van ons Adviescentrum, elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 16 uur, op het nummer  02 542 33 44.

Wij helpen je ook om de beste zichtrekening te vinden. Welke dat voor jou is, hangt af van je bankgewoontes. Je vindt het antwoord met de vergelijkingstool waarmee wij een honderdtal rekeningen van 21 banken onder de loep nemen. Met onder meer enkele neobanken, maar alleen die met een Belgische banklicentie (dus N26 zit niet in de selectie).