Nieuws

Wij willen dat banken alle overschrijvingen controleren op fraude

29 oktober 2021
iban check fraude bank

Er is een wetsvoorstel ingediend waardoor banken worden verplicht om bij elke overschrijving te controleren of het opgegeven rekeningnummer werkelijk toebehoort aan de opgegeven begunstigde. Zonder die check kunnen fraudeurs bijvoorbeeld hun eigen rekeningnummer op valse facturen zetten.

Wanneer je een overschrijving doet, elektronisch of op papier, vul je meestal het bankrekeningnummer (IBAN) en de naam van de begunstigde in. Wellicht wist je niet dat banken niet verplicht zijn om te checken of het opgegeven rekeningnummer ook werkelijk toebehoort aan die begunstigde. De overschrijving wordt zelfs uitgevoerd als je geen begunstigde opgeeft.

Dit gebrek aan controle zet de deur open voor fraudeurs. Die kunnen bijvoorbeeld een factuur van je energieleverancier of telecomprovider namaken en er hun eigen rekeningnummer op zetten. Je denkt dat je geld overmaakt aan je provider, maar eigenlijk komt het in de zakken van oplichters terecht. Ze kunnen zich ook laten doorgaan voor een familielid, je bank, de post enzovoort en je op een link laten klikken waarna je een betaling kunt doen.

Verplichte controle

In het parlement is er nu een voorstel ingediend voor een wet die banken zou verplichten te controleren of er een match tussen rekeningnummer en begunstigde is. Is die er niet, dan moet de bank je vragen om bevestiging. Zo heb je de kans om na te kijken of je het correcte rekeningnummer hebt opgegeven of om even stil te staan bij de overschrijving die je wilt doen.

In Nederland en Groot-Brittannië bestaat deze controle bij de banken al. Het is een van de maatregelen waar we op hebben aangedrongen in onze strijd tegen phishing. We zijn verheugd dat ons verzoek is gehoord en hopen dat het wetsvoorstel wordt aangenomen.

Meer info?

Wil je meer weten over phishing en hoe je eraan kunt ontsnappen, surf dan naar dit dossier.

naar ons dossier over phishing