Nieuws

Banken gaan te ver in het schrappen van geldautomaten

02 december 2022
geldautomaat, cash, kbc, ing, belfius, bnp paribas fortis

De vier grootbanken rollen hun "neutrale" cashpunten uit en sluiten intussen steeds meer geldautomaten. Heel wat mensen zullen binnenkort minder makkelijk toegang hebben tot cashgeld. Samen met Okra en Financité dringen we er bij de regering op aan dat ze de grootbanken tot inkeer brengt.

De vier grootbanken Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC besloten enkele jaren geleden om gezamenlijk de plaatsing van geldautomaten te rationaliseren. Tegen 2025 willen ze nog maar 2 200 automaten overhouden. Een jaar geleden waren er nog 5 000.

In de plaats van de automaten in de filialen van de vier grootbanken komen er "neutrale" cashpunten waar iedereen geld kan opnemen. Die automaten beginnen stilaan op te duiken op drukke plaatsen zoals stations, shoppingcenters en metrostations. In bankfilialen komen er geen automaten meer.

Te weinig en te duur

Er zitten twee adders onder het gras.

Batopin, zoals het gezamenlijke project van de banken heet, zegt dat 95 % van de bevolking een automaat binnen een straal van 5 km van zijn huis zal hebben. Dat vinden wij volstrekt onvoldoende. Heel wat klanten, waaronder de oudere en minder mobiele consumenten, zullen geen makkelijke toegang tot bankautomaten meer hebben. Ook al omdat die 5 km in vogelvlucht wordt gemeten en niet in de werkelijke afstand die klanten moeten afleggen. Vooral in Wallonië is de werkelijke afstand vaak veel groter dan 5 km.

We zijn ook bezorgd over de kosten die de banken zullen aanrekenen voor een geldopname aan een neutraal cashpunt. KBC bijvoorbeeld beschouwt deze automaten niet als zijn eigen netwerk. Daardoor worden afhalingen aan deze automaten voor een deel van de klanten betalend (€ 0,50 per afhaling). CBC volgt dit voorbeeld en rekent bepaalde klanten € 0,20 aan. Dat is onaanvaardbaar.

Wat kost een geldafhaling bij jouw bank?

 

 

Vraag aan de regering

Op woensdag 23 november gaf minister van Economie Pierre-Yves Dermagne in de Kamercommissie al aan dat er een onderzoek van de Belgische mededingingsautoriteit loopt naar Batopin.

Samen met de organisaties Okra en Financité dringen wij er bij de regering op aan om verdere afschaffingen van geldautomaten te blokkeren. De banken moeten terugkeren naar het aantal geldautomaten op 31 december 2021.

Minstens 95 % van de bevolking moet binnen een straal van 2,5 km (werkelijk aantal kilometers) toegang hebben tot een bankautomaat met een basisdienstverlening (geldopname, storting …). Minstens 98 % van de bevolking moet binnen een straal van 5 km geld kunnen afhalen.

We vinden bovendien dat elke gemeente moet beschikken over minstens één automaat per 1 500 inwoners.

Vragen over contant geld?

Raadpleeg ons dossier over de praktische regels van betalingen met contant geld.

naar het dossier over cash