Nieuws

Jullie zijn met steeds meer die veranderen van bank

14 januari 2022
Gevel van een gebouw met daar het woord "Bank" op

In 2021 is het aantal personen die een beroep deden op de bankoverstapdienst Bankswitching spectaculair gestegen. Een teken dat consumenten minder trouw blijven aan hun bank dan vroeger en hebben begrepen dat veranderen van bank niet zo moeilijk is als het lijkt.

Vorig jaar werden er niet minder dan 107 000 aanvragen gedaan om van bank te veranderen via de gratis bankoverstapdienst Bankswitching. Dat zijn 35 000 aanvragen meer dan in 2020. Het werkelijke aantal bankveranderingen is ongetwijfeld nog hoger omdat de genoemde cijfers geen rekening houden met wie alles zelf heeft geregeld zonder een beroep te doen op de dienst.

We herinneren eraan dat de bankoverstapdienst klanten helpt die vlot hun zichtrekening en spaarrekening willen onderbrengen bij een andere bank zonder de lopende betaalopdrachten te moeten onderbreken.

Minder trouw

Hoe dan ook getuigt zo’n sterke verhoging van het feit dat consumenten minder lang trouw blijven aan hun bank. Dat is een goede zaak, want de tevredenheid van onze leden over de “grote” banken is niet uitzonderlijk hoog, maar meestal bleven ze er desondanks toch klant.

Als je wilt nagaan of jouw bank nog past bij jouw profiel, surf dan naar onze koopwijzer zichtrekeningen die we continu up to date houden.

Naar de koopwijzer zichtrekeningen

Als je van bank wilt veranderen, kan het handig zijn om dat via de bankoverstapdienst te doen, maar op sommige punten moet je wel opletten zoals we toelichten in ons dossier “Zo verander je vlot van bank”.

Naar het dossier over bankoverstap

Je rekeningnummer behouden

We vinden het trouwens belangrijk dat je bij een overstap naar een andere bank je bankrekeningnummer kunt behouden, want dat is nu niet het geval. Toch zou dat mogelijk moeten zijn, vinden wij, net zoals je je telefoonnummer kunt behouden als je van telecomoperator verandert. Zo zouden consumenten nog vlotter veranderen van bank. Consumentenverenigingen in andere landen van de Europese Unie vragen dat ook.