Reisbijstand 2023: vergelijkende analyse van 92 contracten bij 14 verzekeraars

Wil je een reisbijstand sluiten om zeker hulp te krijgen als er iets misgaat tijdens je vakantie? We hebben het huidige aanbod aan contracten vergeleken om je te helpen de juiste keuze te maken.
Wat is reisbijstand?
Stel je voor dat je ziek wordt, een been breekt of autopech hebt tijdens je verblijf in het buitenland: in dit soort situaties komt de reisbijstandsverzekering tussen. Hiermee kun je de financiële impact van dit soort ongelukken tot een minimum beperken, en krijg je ook hulp en advies.
Reisbijstandsverzekeringen omvatten over het algemeen twee verschillende dekkingen: die voor personen en die voor voertuigen.
Dekking voor personen
De bijstand aan personen is de basis van een reisbijstandsverzekering. Je kunt er een voor jezelf of voor het hele gezin nemen. Ze komt tussen bij repatriëring en medische kosten in het buitenland.
Dekking voor voertuigen
In je reisverzekeringscontract kun je naast de bijstand voor personen ook een bijstand voor voertuigen sluiten. Deze biedt hulp bij autopech, een ongeval of diefstal van je wagen tijdens je verblijf in het buitenland.
Evolutie van reisbijstandscontracten sinds 2019
Sinds ons laatste onderzoek over dit onderwerp, uit 2019, stelden we vast dat veel verzekeraars de inhoud van hun contracten hebben herzien en de dekking hebben verruimd.
De trend naar segmentering, die toen al zichtbaar was, zet zich in 2023 voort: verzekeraars bieden steeds meer modulaire polissen aan, die “à la carte” worden samengesteld volgens de specifieke behoeften van reizigers.
Welke soorten reisbijstandscontracten hebben we geanalyseerd?
Voor deze analyse bekeken we 92 bijstandsformules van 14 verzekeraars. We hebben ons uitsluitend gericht op reisbijstandsverzekeringscontracten:
• op jaarbasis;
• die alleen een dekking bieden voor bijstand aan personen;
• of een combinatie van bijstand aan personen en voertuigen;
• die afzonderlijk worden verkocht van andere eventuele contracten.
Welke soorten contracten hebben we uitgesloten van onze analyse?
In ons onderzoek hebben we geen rekening gehouden met de volgende contracten:
• De contracten die alleen een dekking voor voertuigen bieden.
• Aanvullende dekkingen in reisverzekeringscontracten, zoals annuleringverzekeringen of verlies en diefstal van bagage. De reden hiervoor is dat deze zo divers zijn en al afzonderlijk worden geanalyseerd.
We hebben de dekking voor voertuigen van KBC uitgesloten, omdat deze enkel wordt aangeboden in combinatie met de autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid van KBC. Je kunt dus enkel de bijstand voor voertuigen in je reisbijstandsverzekering hebben als je een klassieke autoverzekering bij KBC hebt gesloten. Meer informatie over de dekking hiervan vind je in onze vergelijker van autoverzekeringen.
Analyse van de dekking voor personen: belangrijkste resultaten
Reeds bestaande ziekten
Tijdens ons onderzoek stelden we vast dat veel contracten ten goede zijn veranderd. Zowel wat betreft de inhoud van de dekking als de verzekerde bedragen. Sommige punten blijven echter problematisch.
Problematische punten
• De verzekeraars sluiten nog te vaak gezondheidsproblemen tijdens het verblijf uit als ze verband houden met een ziekte waarvoor je vóór vertrek al een behandeling hebt ondergaan.
• Sommige verzekeraars eisen zelfs bijna dat je een grondige medische check-up ondergaat voordat je naar het buitenland vertrekt, wat nogal beperkend is. Dit is een punt dat in veel contracten zou moeten worden verbeterd.
Gevaarlijke sporten
Jetskiën, kitesurfen, raften, duiken: als je van sporten houdt, zul je misschien bepaalde activiteiten beoefenen op je vakantiebestemming. Wees je ervan bewust dat verzekeraars sommige ervan uitsluiten.
Over het algemeen sluiten verzekeraars deze sportactiviteiten uit:
• Die beroepsmatig worden beoefend
• Plaatsvinden in het kader van een competitie
• Als gevaarlijk of extreem worden beschouwd
Weet dat elke verzekeraar zijn eigen definitie heeft van de term “gevaarlijk”. De lijst van activiteiten in deze categorie kan dus sterk variëren afhankelijk van de maatschappij bedrijf waarmee je in zee gaat. Om je een duidelijker beeld te geven, bevat onze vergelijker voor elke geanalyseerde polis een steekkaart met een lijst van de activiteiten die niet gedekt zijn.
Analyse van de dekking voor voertuigen: belangrijkste resultaten
Bij pech of een ongeval zijn er twee scenario's mogelijk:
• Je belt de verzekeraar: als je auto niet ter plaatse kan worden hersteld, stuurt deze iemand om die naar de dichtstbijzijnde garage te slepen. In principe zijn de pech- en sleepkosten dan volledig voor rekening van de verzekeraar.
• Je belt niet naar de verzekeraar en regelt zelf de pechverhelping of het wegslepen. In dit geval voorzien de meeste verzekeraars een maximale bijdrage in de kosten, maar niet allemaal: sommige komen helemaal niet tussen of alleen als de sleepdienst door de politie wordt uitgevoerd.
Tips om je reisbijstand te kiezen op basis van je profiel
Om de beste reisbijstand te kiezen, moet je bepalen wat je nodig hebt:
• Aantal te verzekeren personen.
• Landen waarvoor je voor het luik personenbijstand verzekerd wilt zijn (een Europese verzekering zal goedkoper zijn dan een wereldwijde verzekering).
• Soort contract (verzekering voor alleen personen of verzekering voor personen en een of meer voertuigen, eventueel interesse in het voorzien van een vervangwagen).
Lees ook zeker de voorwaarden (inclusief de kleine lettertjes) en de uitsluitingen van je contract zorgvuldig om onaangename verrassingen te voorkomen.
Wat is de beste reisbijstand in 2023 voor jouw profiel?
Ga met een gerust hart op vakantie en vind de beste formule dankzij onze vergelijker voor reisbijstandsverzekeringen bijgewerkt op basis van ons onderzoek.
• Kies of je alleen bijstand voor personen of ook voor voertuigen wilt.
• Kom meer te weten over de beschikbare formules, met voor elk een kwaliteitsscore, de voor- en nadelen en de premie.
• Selecteer tot 5 reisbijstandsformules en vergelijk ze op meerdere punten, zoals het eigen risico (“franchise”), de dekking voor de medische kosten, bestaande ziektes of gevaarlijke sporten, enz.