Dossier

Wat is een annulatieverzekering?

30 april 2020
Wat is een annulatieverzekering?

Een annulatieverzekering is een verzekering die je vergoedt als je reis niet kan doorgaan of als je vroeger moet terugkeren door bijvoorbeeld ziekte of overlijden van een familielid. Zo’n verzekering is niet verplicht, maar wel verstandig voor verre of dure reizen.

Wanneer komt een annulatieverzekering tussen?

Een reisannulatieverzekering dekt meestal de volgende situaties:

  • Sterfgeval: de verwantschapsgraad zal bepalen of de verzekering vergoedt. Als er een neef overlijdt, heb je minder kans dat je verzekering tussenkomt dan bij een dichter familielid. 
  • Ongeval en ziekte: de verzekeraar bepaalt hoe streng de voorwaarden zijn om te kunnen annuleren. Soms is dat enkel bij levensgevaar of een ziekenhuisopname van een aantal nachten. Voor bestaande ziekten gelden er altijd voorwaarden.
  • Schade aan je woning: de vereisten zijn in dit geval niet altijd even soepel. Zo is het mogelijk dat de annulatie alleen vergoed wordt als je aanwezigheid echt noodzakelijk is.
  • Ontslag: de verzekering zal meestal wel tussenkomen als je ontslagen wordt om economische reden of kort voor de reis. Dringende reden is bijna nooit gedekt.
  • Echtscheiding: sommige verzekeringen vergoeden als de echtscheidingsprocedure is ingezet nadat je geboekt hebt.

Het is ook mogelijk dat je je reis kunt annuleren in de volgende situaties: tweede zit, intrekking van je verlof, nieuw arbeidscontract, weigering van een visum, wilde staking bij het openbaar vervoer, complicaties tijdens je zwangerschap enz. 

Goed om te weten: je kunt nooit zomaar annuleren omdat je bijvoorbeeld ruzie hebt gekregen met je reisgenoot, toch liever een andere bestemming kiest of geen zin meer hebt om op reis te gaan. 

Wat is een goede annulatieverzekering?

Een goede annulatieverzekering hanteert duidelijke voorwaarden en sluit niet te veel situaties uit. Is er een waslijst aan uitsluitingen? Dan heeft zo’n verzekering geen zin.

3 tips voor je annulatieverzekering

  1. Controleer altijd de voorwaarden. De reisannulatie zal enkel en alleen worden goedgekeurd en vergoed als je situatie perfect voldoet aan de voorwaarden in je contract. 
  2. Check of de volledige reissom vergoed wordt. Bij een tijdelijke annulatieverzekering is je premie vaak een percentage van de reissom (bijvoorbeeld 5 %). In dat geval krijg je het volledige bedrag van je vakantie vergoed. Bij andere gaat het om een forfait. Weet dat het bij jaarlijkse annulatieverzekeringen sterk kan variëren. Goed om te weten: meestal wordt er geen franchise toegepast.
  3. Voeg je annulatieverzekering toe aan je reisbijstandsverzekering. Je zult dan een beter tarief krijgen. Als je moet kiezen, is reisbijstand nuttiger dan een verzekering voor annulatie. 

Weetjes om je annulatieverzekering te vinden

  • Als je 1 keer per jaar op reis gaat en het bedrag van je reis niet te hoog is, dan is een tijdelijke formule vaak goedkoper. Als je verschillende reizen maakt, is een jaarcontract beter. 
  • Bij heel wat verzekeraars moet je de annulatieverzekering afsluiten op dezelfde dag als de boeking of maximaal een week later. Soms begint de verzekering ook pas een aantal dagen voor je vertrek te lopen of is er enkel dekking na afloop van een wachttijd van 30 dagen. 

Hulp nodig om een annulatieverzekering te vinden?

In de koopwijzer reisbijstandsverzekeringen van Test Aankoop Verzekeringen kun je de prijs en de kwaliteit van de verschillende formules vergelijken. Je reisbijstand uitbreiden met een annulatieverzekering kan bijvoorbeeld met Globo van Test Aankoop Verzekeringen of één van de formules van Europ Assistance of AXA Assistance.

Doe je voordeel met de koopwijzer