Dossier

Welke reisbijstand voor je autovakantie?

02 juli 2020
Reisbijstand autovakantie

Met reisbijstand voor je autovakantie krijg je hulp als je auto in panne valt of als je medische verzorging nodig hebt. Geen idee welke reisbijstand nemen? We zetten je op weg.

Koopwijzer reisbijstand voor je autovakantie

Reisbijstand voor je autovakantie: wat mag je verwachten?

Reisbijstand is handig als er op reis iets verkeerd gaat, zeker als je met je auto vertrekt. De inhoud van de reisbijstandsformules verschilt sterk, maar dit zijn situaties waarin je mogelijk op bijstand voor je auto kunt rekenen:

 • Je staat in panne met je auto: een depannagedienst zal je auto proberen ter plaatse te herstellen. Lukt dat niet, dan wordt hij naar een garage gesleept.
 • De wisselstukken die nodig zijn, zijn niet beschikbaar in het buitenland: je reisbijstand zorgt er mogelijk voor dat ze worden opgestuurd.
 • Je autosleutel is zoek: er zal een reservesleutel verzonden worden vanuit België.
 • Je auto wordt gestolen: je kunt met heel wat reisbijstandsformules gedurende een aantal dagen gebruik maken van een vervangwagen. 

Meestal komt de reisbijstand ook tussen als jij of je gezinsleden bijstand nodig hebben. Bijvoorbeeld in deze situaties:

 • Je moet gerepatrieerd worden omwille van je medische toestand.
 • Een naaste sterft en je moet zo snel mogelijk terug naar huis.
 • Je moet in het ziekenhuis opgenomen worden na een ongeval. 
 • Je bent je bril kwijt en hebt je reservebril van thuis nodig.
 • Je hebt een ongeluk in de bergen en een reddingsteam moet je komen ontzetten.
 • Je moet langer in het buitenland blijven omdat je nog medische verzorging nodig hebt.

In al die gevallen is het mogelijk dat je reisbijstand tussenkomt. 

Reisbijstand voor je autovakantie: vergelijk slim voor je kiest

Bij de autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid zijn de wettelijke bepalingen vastgelegd door de overheid. Bij reisbijstand is dat niet het geval. De reisbijstandsformules verschillen dus sterk:

 • Elke reisbijstand heeft zijn eigen contractuele bepalingen. De waarborgen verschillen, maar ook de bedragen waarvoor je reisbijstand tussenkomt. Zo lopen de maxima voor bijvoorbeeld ziekenhuiskosten, reddingskosten, takelkosten enz. sterk uiteen. Niet alle reisbijstandsverzekeringen komen bovendien tussen voor oudere wagens. Lees dus de polis van je reisbijstand voor je autovakantie goed na. 
 • Sommige reisbijstandsformules zoals Globo van Test Aankoop Verzekeringen zijn zo uitgebreid dat het echte reisverzekeringen zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval als er ook een waarborg bagage of annulatie is. Dan krijg je ook een vergoeding als je bagage bijvoorbeeld gestolen is of komt de verzekering tussen om je reis terug te betalen als je je vakantie moet annuleren.

Hoe vind je goede reisbijstand voor je autovakantie?

Reisbijstand vergelijken is niet makkelijk. Vertrouw daarom op de koopwijzer reisbijstandsverzekeringen. Op basis van je keuzes krijg je meteen de prijzen en de plus- en minpunten van elke reisbijstand. Je ziet ook de kwaliteitsscore op basis van ons onderzoek.

Vergelijk de reisbijstandsverzekeringen