Persbericht

Testaankoop: “Problemen met staatsbon tonen bredere problematiek rond dienstverlening banken”

30 augustus 2023

Gisteren berichtte De Standaard over problemen die spaarders ondervinden om tijdig staatsbonnen via hun bank aan te kopen. Bij sommige banken verliep de procedure vlot, bij andere haperde de online applicatie, was het onmogelijk om een fysieke afspraak te maken of werden consumenten niet geholpen door kantoorbedienden. Sommige consumenten riskeren geen staatsbon te kunnen aankopen, want intekenen is maar mogelijk tot en met 1 september.

“Deze getuigenissen tonen opnieuw de beperkte beschikbaarheid en gebrekkige dienstverlening van de Belgische grootbanken,” zegt Laura Clays, woordvoerster van Testaankoop. “Het probleem is al langer gekend bij ons. Banken bouwen hun dienstverlening systematisch af, waardoor het steeds moeilijker wordt om een fysieke afspraak te maken of telefonisch geholpen te worden. Afspraken buiten de kantooruren zijn intussen al helemaal onmogelijk. Vooral voor personen die minder vertrouwd zijn met digitale mogelijkheden vormt dat een groot probleem.”

Een recent tevredenheidsonderzoek van Testaankoop (2023) bevestigde dat de bereikbaarheid van banken in België een heikel punt blijft. Bijna een op vier respondenten (22.4%) had in het afgelopen jaar een probleem gehad om zijn of haar bank te bereiken.

Dat sommige kantoorhouders klanten weigeren te helpen in de aankoop van staatsbonnen, is onaanvaardbaar voor de consumentenorganisatie. “De grootbanken hebben hun spaarrentes al maanden nauwelijks opgetrokken, hoewel de depositorente van de Europese Centrale Bank sinds 2 augustus liefst 3,75 procent bedraagt. Nu de overheid een beter product aanbiedt aan de spaarders, dat een degelijke opbrengst oplevert, mogen banken consumenten niemand beletten hierop in te tekenen,” klinkt het.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.