Nieuws

Beleggen in trackers is een goede keuze

Trackers zijn nog niet zo bekend bij het grote publiek. Toch verdienen ze een plaats in elke beleggingsportefeuille.

29 september 2021
beleggen trackers etf

Een tracker (ook ETF genoemd) is een beursgenoteerd beleggingsfonds dat de prestaties van een beursindex of een korf van aandelen, obligaties, valuta, grondstoffen en dergelijke volgt. De tracker Lyxor Bel 20 (DR) UCITS ETF is bijvoorbeeld een exacte weerspiegeling van alle aandelen van de Bel 20-index. Door één aandeel van dit fonds te kopen, leg je de hand op aandelen van de twintig grootste ondernemingen op de beurs van Brussel

Twee voordelen

Als trackers nog niet zo bekend zijn, komt dat onder meer omdat de banken liever klassieke beleggingsfondsen verkopen. Die brengen hen meer op. Toch verdienen trackers een plaats in elke portefeuille. De jaarlijkse kosten ligger lager dan bij beleggingsfondsen en het jaarlijkse rendement ligt op lange termijn vaak hoger.

Natuurlijk zijn trackers wel onderhevig aan de schommelingen op de beurs, en sommige meer dan andere. Aangezien ze geen kapitaalgarantie bieden, moet je trackers met een horizon van vijf tot tien jaar kopen. En zoals altijd in beleggingen is diversificatie de sleutel tot succes.

Hoe koop je een tracker?

Trackers worden verhandeld op de beurs, dus je hebt een financiële makelaar zoals een bank nodig. Daar open je eerst een effectenrekening. Elke makelaar heeft zijn eigen aanbod. BNP Paribas Fortis bijvoorbeeld biedt niet dezelfde trackers als Keytrade Bank aan. Met een bescheiden startbedrag van enkele tientallen of honderden euro’s kun je al beleggen in een tracker.

Welke trackers kopen?

De mogelijkheden zijn eindeloos, want er bestaan duizenden trackers. Net als bij klassieke beleggingsfondsen zijn er twee categorieën: trackers die de opbrengst uitkeren in de vorm van een dividend (distributie) en trackers die de winst herbeleggen in het fonds (kapitalisatie).

Deze twee trackers bevelen wij momenteel aan:

  • VanEck Vectors Multi-Asset Balanced Allocation UCITS ETF (ISIN-code: NL0009272772) is een tracker die dividenden uitkeert en wordt onder meer aangeboden door Keytrade Bank, DeGiro en Saxo Investor.
  • Xtrackers Portfolio UCITS ETF (ISIN-code: LU0397221945) is een kapitaliserende tracker die onder meer wordt aangeboden door Keytrade Bank, DeGiro en Saxo Investor.

Deze trackers beleggen ongeveer de helft van hun portefeuille in aandelen en de andere helft in obligaties. Ze zijn een goed vertrekpunt voor een belegger, maar kunnen evengoed de hoofdmoot van een beleggingsportefeuille uitmaken.

Hoe hoog zijn de kosten?

Zowel bij de aankoop als de verkoop betaal je een commissie en een beurstaks (vaak 0,12 %). Om wisselkosten te vermijden, blijf je beter bij trackers die in euro zijn genoteerd. Houd ook rekening met de beheerskosten voor de effectenrekening.

Waar vind ik goede raad?

Degelijk en onafhankelijk advies kun je krijgen als je je abonneert op Test Aankoop invest.

voordelen voor leden van test aankoop invest

De experts van Test Aankoop invest hebben 500 trackers geselecteerd en kunnen je helpen met je keuze.