Nieuws

Beleggen in trackers is een goede keuze

Trackers zijn nog niet zo bekend bij het grote publiek. Toch verdienen ze een plaats in elke beleggingsportefeuille.

13 maart 2023
beleggen trackers etf

Wat doet een tracker?

Een tracker (ook ETF genoemd) is een beursgenoteerd beleggingsfonds dat de prestaties van een beursindex of een korf van aandelen, obligaties, valuta, grondstoffen en dergelijke volgt.

De tracker Lyxor Bel 20 (DR) UCITS ETF is bijvoorbeeld een exacte weerspiegeling van alle aandelen van de Bel 20-index. Door één aandeel van dit fonds te kopen, leg je de hand op aandelen van de twintig grootste ondernemingen op de beurs van Brussel.

Waarom zijn trackers een goede belegging?

Trackers zijn een goede belegging omdat de jaarlijkse kosten lager liggen dan bij beleggingsfondsen en omdat het jaarlijkse rendement op lange termijn vaak hoger ligt. Als trackers nog niet zo bekend zijn, komt dat onder meer omdat de banken liever klassieke beleggingsfondsen verkopen. Die brengen hen meer op. Toch verdienen trackers een plaats in elke portefeuille. 

Diversificatie

Natuurlijk zijn trackers wel onderhevig aan de schommelingen op de beurs, en sommige meer dan andere. Aangezien ze geen kapitaalgarantie bieden, moet je trackers met een horizon van vijf tot tien jaar kopen. En zoals altijd in beleggingen is diversificatie de sleutel tot succes.

Eenvoudig

Trackers worden verhandeld op de beurs, dus je hebt een financiële makelaar zoals een bank nodig. Daar open je eerst een effectenrekening. Elke makelaar heeft zijn eigen aanbod. BNP Paribas Fortis bijvoorbeeld biedt niet dezelfde trackers als Keytrade Bank aan.

Lage kosten

Met een bescheiden startbedrag van enkele tientallen of honderden euro’s kun je al beleggen in een tracker.

Hoe beleggen in trackers?

De mogelijkheden zijn eindeloos, want er bestaan duizenden trackers. Net als bij klassieke beleggingsfondsen zijn er twee categorieën:

  1. trackers die de roerende inkomsten (zoals dividenden en coupons) uitkeren in de vorm van een fondsendividend (distributie);
  2. trackers die die inkomsten automatisch herbeleggen in het fonds (kapitalisatie).

Welke tracker kiezen en waar trackers kopen?

Twee voorbeelden van aanbevolen trackers die zowel in aandelen als in obligaties beleggen:
  • VanEck Vectors Multi-Asset Balanced Allocation UCITS ETF (ISIN-code: NL0009272772) is een tracker die dividenden uitkeert en wordt onder meer aangeboden door Keytrade Bank, DeGiro en Saxo Investor.
  • Xtrackers Portfolio UCITS ETF (ISIN-code: LU0397221945) is een kapitaliserende tracker die onder meer wordt aangeboden door Keytrade Bank, DeGiro en Saxo Investor.

Deze trackers beleggen ongeveer de helft van hun portefeuille in aandelen en de andere helft in obligaties. Ze zijn een goed vertrekpunt voor een belegger, maar kunnen evengoed de hoofdmoot van een beleggingsportefeuille uitmaken.

Wat zijn de kosten van een tracker?

Zowel bij de aankoop als de verkoop betaal je een commissie en een beurstaks (vaak 0,12 %). Houd ook rekening met de beheerskosten voor de effectenrekening. Bij instellingen zoals Bolero, DeGiro, Keytrade Bank, MeDirect en Saxo Bank betaal je die kost gelukkig niet.

Beleggen in trackers: meer advies nodig?

Degelijk en onafhankelijk advies kun je krijgen als je je abonneert op Testaankoop invest.

voordelen voor leden van Testaankoop invest

De experts van Testaankoop invest hebben 500 trackers geselecteerd en kunnen je helpen met je keuze.

Conclusie

Trackers kopen is dus een goede keuze want het rendement op lange termijn ligt vaak hoger dan het rendement van een klassiek beleggingsfonds.