Nieuws

Je spaarrekening stopt aan € 250 000 bij BNP Paribas Fortis

25 maart 2022
Bij BNP Paribas Fortis brengt een spaarrekening maar tot een bepaald bedrag intresten op

Bij ING, Argenta en Triodos krijg je geen vergoeding op de som op je spaarrekening die uitsteekt boven een bepaalde drempel. BNP Paribas Fortis zal die regel ook toepassen. Nu, gezien de huidige inflatie verliest geld op een spaarrekening elke dag aan waarde. Alleen beursbeleggingen brengen nog wat op.

Vanaf 1/4/2022 zul je als klant van BNP Paribas Fortis (BNPPF) en de zustermerken Fintro en Hello Bank! nog slechts maximaal € 250 000 op een zogenoemde gereglementeerde spaarrekening kunnen laten staan. – Dat "gereglementeerd" houdt in dat de basisrente ten minste 0,01 % moet bedragen en de getrouwheidspremie ten minste 0,10 %. – Elke cent boven die drempel zal de bank automatisch overdragen naar een niet-gereglementeerde depositorekening zonder enige rente.

BNPPF volgt daarmee het voorbeeld van ING, Argenta en Triodos, die al eerder de inleg op hun spaarrekeningen hebben geplafonneerd. Bij ING en Triodos ben je er nog slechter aan toe: op de niet-gereglementeerde depositorekening in kwestie wordt een negatieve rente van 0,50 % toegepast, waardoor jij dus intresten moet betalen aan de bank in plaats van omgekeerd.

Welke bank biedt de beste spaarrekening? 

Het antwoord op die vraag vind je als je gebruik maakt van onze Koopwijzer spaarrekeningen, of door te bellen naar onze financiële experts op 02 542 33 50.

NAAR ONZE VERGELIJKINGSTOOL VOOR SPAARREKENINGEN

Voorlopig zonder veel impact

Vandaag de dag staat (slaapt?) er in ons land zowat 300 miljard euro op spaarrekeningen. Een enorm bedrag waar de banken zelf niets aan overhouden. Ze wijzen dan ook naar de lage rente als de grote schuldige voor die plafonnering.

Hoewel de maatregel momenteel slechts gevolgen heeft voor een heel beperkt aantal consumenten (bij BNPPF wordt dat op minder dan 1 % geraamd), vrezen wij dat het een algemene trend zal worden en dat de drempel met de tijd almaar lager zal komen te liggen.

Laat je spaargeld niet slapen

Nu de inflatie hoge toppen scheert, zakt je geld op een spaarrekening elke dag in waarde. Zelfs in het beste geval haal je niet eens 1 % rendement met een spaarrekening, terwijl de graadmeter van de levensduurte veel hoger staat.

Behalve als je op korte termijn een uitgave plant, laat je daarom beter niet meer dan de tegenwaarde van zo'n drie tot zes maanden loon op je spaarrekening staan. Beleg de rest van je spaargeld in producten waarvan het rendement ten minste de inflatie compenseert. Momenteel kun je dat alleen in producten die aan de beursevolutie zijn gekoppeld. Geef de voorkeur aan gemengde beleggingsfondsen met een mooi gediversifieerde portefeuille. Je kunt daarvoor afgaan op wat de experts van Test Aankoop invest aanraden.

Waarom past de overheid eigenlijk een gunstige belastingregeling toe voor gereglementeerde spaarrekeningen (de eerste € 980 intresten zijn vrijgesteld van belasting), en niet voor beursbeleggingen? Men zou met een gemeenschappelijke enveloppe kunnen werken, voor het totaal van je spaarrekeningen én je beursbeleggingen, die volledig vrijgesteld is van belasting. Dan zou iedereen daarvan kunnen profiteren, volgens de producten die binnen zijn risicoprofiel passen. Zo zouden de Belgen méér rendement halen uit hun spaargeld en de banken zouden minder spaargeld moeten beheren.