Nieuws

Hoelang voordat ING negatieve rente voor alle klanten invoert?

21 oktober 2020

ING bestraft rijke klanten door een negatieve rente aan te rekenen op bedragen boven 1 miljoen euro op de zichtrekening. Wij vrezen dat dit slechts het begin van een kwalijke trend is die ook kleine spaarders zou kunnen treffen.

De Belgische grootbank ING wil de negatieve depositorente van de Europese Centrale Bank aan rijke spaarders doorrekenen. Een negatieve rente betekent dat de bank geen rente toevoegt aan het geld op je rekening, maar ervan aftrekt.

Hoewel 99,9% van de particuliere spaarders bij de bank buiten schot blijft, vrezen we dat dit op termijn niet zo zal blijven.

Voor bedragen boven 1 miljoen

Particulieren kunnen bij ING vanaf 2021 nog maximaal 1 miljoen euro aanhouden op een gereglementeerde spaarrekening (die een basisrente en een getrouwheidspremie uitkeert). Bedragen boven die grens worden naar de zichtrekening overgezet.

Ook op die zichtrekening blijven bedragen tot 1 miljoen euro buiten schot. Pas voor bedragen boven dat plafond zal ING een negatieve rente van 0,5 % aanrekenen. Die rente geldt per rekening, niet per klant. Wat dat in de praktijk betekent, heeft ING nog niet uitgelegd.

Onze vrees

Deze maatregel laat vrijwel alle particulieren ongemoeid. Maar we vrezen dat dit slechts het begin is van een geleidelijke trend waarbij banken het plafond stelselmatig verlagen zodat steeds meer klanten op termijn geld verliezen op hun spaartegoeden.

We hebben de overheid gevraagd om bij de banken een minimumrente van 0,01 % + 0,1 % af te dwingen.

Zoek de beste spaarrekening

Ben je op zoek naar de meest voordelige spaarrekening, raadpleeg dan onze tariefvergelijker of bel 02 542 32 32.

Naar de tariefvergelijker