Nieuws

ING verlaagt de drempel voor negatieve rente

05 mei 2021
ing sparen rente

Sinds januari rekent ING een negatieve rente aan voor spaargeld dat meer dan 2 miljoen euro bedraagt. Dat plafond zakt op 1 juli tot € 500 000. Wij vrezen dat kleinere spaarders binnenkort hetzelfde lot beschoren zal zijn.

ING, een van de vier grootbanken in ons land, schuift de negatieve rentetarieven van de Europese Centrale Bank door naar de rijkste spaarders. Een negatieve rente betekent dat je geen rente op je spaargeld ontvangt, maar moet betalen.

Bedragen boven € 500 000

Vanaf 1 juli zal ING een negatieve rente van 0,5 % aanrekenen op het spaarbedrag dat de drempel van € 500 000 overschrijdt.

In de praktijk verloopt dat als volgt. Het bedrag dat je op je spaarrekening kunt zetten, is beperkt tot € 250 000. Op dat bedrag krijg je de wettelijke minimumrente van 0,01 % (basisrente) + 0,10 % (getrouwheidspremie). Heb je een groter spaarbedrag, dan stort ING het saldo automatisch op een zichtrekening. Op de eerste € 250 000 van dat bedrag geldt een rente van 0 %. Alles daarboven is onderworpen aan een negatieve rente van 0,5 %.

Onze vrees wordt bewaarheid

De tariefwijziging bij ING treft een heel klein deel van de particulieren spaarders. Maar in januari 2021, toen ING voor het eerst een negatieve rente invoerde, voorspelden we al dat de banken de drempelbedragen stelselmatig zouden verlagen.

We vrezen dan ook deze verlaging niet de laatste zal zijn en dat steeds meer klanten, ook bij andere banken, een deel van hun spaargeld zullen verliezen. Ook Triodos hanteert een negatieve rente op een deel van het spaargeld van zijn meer gefortuneerde klanten.

Zoek de beste spaarrekening

Ben je op zoek naar de meest voordelige spaarrekening, raadpleeg dan onze tariefvergelijker of bel 02 542 32 32.

Naar de tariefvergelijker