Nieuws

Gezien de inflatie staat er nu beter zo weinig mogelijk op je spaarrekening

Als de inflatie meer dan 2 % bedraagt maar je spaarrekening slechts 0,11 % opbrengt, wordt je spaargeld almaar minder waard. Je zult een minimum aan risico moeten aanvaarden als je beter wilt doen.

04 januari 2022
inflatie en spaargeld

Op de meeste spaarrekeningen krijg je vandaag de dag alleen het wettelijke minimum van 0,11 %, dankzij een basisrente van 0,01 % en een getrouwheidspremie van 0,10 %. Zelfs met een gulle spaarrekening heel je niet eens 1 %. Weet dat je met onze vergelijkingstool voor spaarrekeningen te allen tijde kunt uitzoeken waar jij het best af bent voor een spaarrekening.

NAAR ONZE VERGELIJKER VOOR SPAARREKENINGEN

Nu, begin januari, houdt het Planbureau zelfs rekening met een inflatie van 5 % in 2022. In 2021 bedroeg die nog 2,44 %, in 2020 slechts 0,74 %.

Dat is geen goed nieuws voor het geld op je spaarrekening.

Je koopkracht daalt

De opbrengst van je spaarrekening compenseert de inflatie niet. Anders gezegd, je koopkracht daalt. 

Het is sprekender als we dat in centen uitdrukken. Stel dat je spaarrekening de komende jaren nooit boven een rendement van 0,11 % geraakt en de inflatie 3 % bedraagt. Als je dan in 2021 € 1 000 op je spaarrekening stort, zal dat spaargeld na vijf jaar nog slechts € 867 waard zijn, en na tien jaar zelfs € 752 of maar liefst 25 % minder dan wat je oorspronkelijk stortte! 

Je zult risico moeten aanvaarden als je beter wilt doen

Je mag het geld op je spaarrekening gewoon laten staan als die spaarpot hooguit volstaat voor onverwachte uitgaven (daarvoor raden we een bedrag aan dat neerkomt op drie tot zes maanden loon). Of als je het geld op korte termijn nodig hebt voor een aankoop, bv. omdat je van plan bent om een auto te kopen.

Als je méér spaargeld hebt geparkeerd, kun je overwegen om voor het overschot over te stappen naar een belegging die op z'n minst de inflatie compenseert. Waar het schoentje wringt, is dat dat momenteel "mission impossible" is met een risicoloze belegging. 

Anders gezegd, de enige uitweg is een belegging op de beurs. Ga daar wel omzichtig bij te werk. Stop niet al je spaargeld in twee of drie individuele aandelen. Spreiding van het risico is een absolute must. Daarom ben je beter af met een belegging via een gemengd fonds. De experts van Test Aankoop invest kunnen je daarbij op weg helpen.