Nieuws

Banken blijven slechte raadgevers

06 mei 2014
slechte raadgevers

"Ik wil een som geld beleggen, wat raadt u me aan?" Die vraag stelden onze medewerkers in tientallen bankkantoren. Bijna de helft van de beleggingsadviseurs gaf ons slecht advies. Vaak hielden ze te weinig rekening met het profiel van de klant.

Kwaliteit van het advies: onvoldoende!

Zoekt u een belegging of een spaarformule die beantwoordt aan uw behoeften? Zoekt u meer informatie om beter te beleggen? Test-Aankoop invest helpt u!

We hebben een grootschalig onderzoek gedaan om de kwaliteit van het beleggingsadvies in de Belgische bankkantoren te evalueren. Resultaat: de informatie die onze medewerkers kregen was onvoldoende en het profiel van de belegger werd onnauwkeurig bepaald. Van ons krijgen de bankiers dan ook een onvoldoende op hun rapport.

We hadden de indruk dat de adviseurs niet de belangen van de klant maar vooral de verkoop van hun eigen producten in hun achterhoofd hadden. De beleggingen die ze voorstelden waren vaak onaangepast en zouden de klant met een (zwaar) verlies kunnen opzadelen. Maar niet alles was kommer en kwel. Bij elke bank vonden we wel iemand die goede raad gaf.

Waar ligt dit slechte resultaat aan? Onvoldoende opleiding, te weinig tijd, commerciële doelstellingen die indruisen tegen het belang van de klant, of een beetje van alles? Wij betreuren dat de banken niet alles in het werk stellen om hun klanten het best mogelijke advies te geven. Daarom eisen wij dat er doeltreffend wordt gecontroleerd of de banken hun wettelijke verplichtingen ook nakomen, en dat ze forse sancties krijgen wanneer ze dat niet doen.

"Mystery shopping" met verborgen camera

 Bekijk hieronder de videobeelden gemaakt door onze onderzoeker:

 

In november 2013 kregen de 8 grootbanken in ons land bezoek van onze medewerkers. Voor elke bank stapten ze een filiaal in Brussel en in de provinciale hoofdstad binnen. We hadden op voorhand een afspraak gemaakt. De medewerker was ongeveer 60 jaar en gaf het volgende profiel op:

  • Werknemer in de privésector, maandsalaris van € 1900 netto, gaat op pensioen over 3 à 5 jaar. Geschat maandelijks inkomen na pensionering: € 1100
  • Heeft € 120 000 aan spaargeld
  • Sinds 5 jaar gescheiden, geen kinderen ten laste
  • Wil een appartement kopen wanneer hij met pensioen gaat, te betalen van zijn spaargeld
  • wil een kapitaalsgarantie op de belegging
  • zoekt een interessant rendement

Op de volgende pagina's leest u meer over onze bevindingen. In ons artikel in Budget & Recht 234 van mei-juni 2014 (pdf-bestand) vindt u ook de resultaten van ons onderzoek in verband met spaaradvies.