Nieuws

Hoe obligaties je beschermen als de beurzen kelderen

Obligaties koop je vandaag de dag niet omdat ze veel opbrengen, maar omdat ze een veiligheidsbuffer bieden wanneer de aandelen forse koersdalingen kennen. Enkele tips.

09 februari 2022
beleggen in obligaties

Als je nu belegt in obligaties, zul je daar slechts een heel laag rendement aan overhouden. Maar op die manier is je geld wel beschermd tegen de forse koersdalingen die de aandelen nu ondergaan. Dat kunnen we simpel aantonen. De neutrale beleggersportefeuille van Test Aankoop invest, die voor 55 % uit aandelen bestaat en voor 45 % uit obligaties, zakte in januari 2022 slechts met 2,8 % in waarde, terwijl je met aandelen alleen toen tegen een daling moest aankijken van 5 à 10 %.

Zijn obligaties 100 % veilig?

Neen, obligaties zijn niet 100 % veilig. 

Ten eerste omdat een obligatie inhoudt dat je geld leent aan een emittent¼– een Staat of een bedrijf – en als die emittent failliet gaat, is jouw inleg verloren. 

Ten tweede omdat de munt waarin de obligatie is uitgegeven, negatief kan evolueren. Denken we maar aan de Turkse lira momenteel. 

Speelt stijgende rente niet in het nadeel van obligaties?

Wanneer de rente stijgt zoals dat nu het geval is, zakken de koersen van de obligaties. Dat klopt. Maar het risico op verlies is op middellange termijn miniem.  

Hoe kies ik obligaties? 

Het meest eenvoudige systeem om in obligaties te beleggen is door deelbewijzen te kopen van een gemengd fonds, dus met zowel aandelen als obligaties in portefeuille van over de hele wereld. 

Daarbij moet je de volgende keuze maken:

  • een neutraal fonds, dus met 50 % aandelen en 50 % obligaties: normaliter is dat voor de meeste mensen de beste keuze; 
  • een defensief fonds, met 25 % aandelen en 75 % obligaties: zo'n fonds houdt iets minder risico in dan de vorige soort, maar op lange termijn zul je er iets minder rendement aan overhouden; 
  • een dynamisch fonds, met 75 % aandelen en 25 % obligaties: in dat geval riskeer je het meest koersschommelingen, waardoor het aangeraden is om er alleen geld aan te besteden dat je voor ten minste 10 jaar kunt missen, maar normaliter zal het rendement op lange termijn het hoogst zijn van de drie formules. 

We verwijzen je graag naar de lijst van gemengde fondsen die de experts van Test Aankoop invest opvolgen.

Kan ik dan geen individuele obligaties kopen?

Op dit ogenblik zijn er weinig individuele obligaties die het kopen waard zijn als we rekening houden met de aankoopkosten en de kosten voor de effectenrekening. Bovendien is het aanbod hoe dan ook beperkt.

Wat als ik al heel veel aandelen bezit? 

Wanneer je procentueel al heel veel in aandelen hebt belegd en het risico wilt verkleinen, bestaat de beste oplossing erin om een deel van je aandelen te verkopen en dat geld te herbeleggen in obligatiefondsen.

Hieronder vind je de lijst van obligatiefondsen die de experts van Test Aankoop invest opvolgen: 

Hoe ver je daarin moet gaan, hangt af van je beleggersprofiel. Een neutraal profiel houdt in dat je streeft naar in totaal zowat 50 % obligaties.

Wil je nog méér weten over obligaties?

Surf naar Test Aankoop invest. Je vindt er volledige analyses en aanbevelingen voor je beleggingen.

NAAR TEST AANKOOP INVEST