Nieuws

Een belegging die bovendien beschermt tegen inflatie

In tegenstelling tot gewone obligaties kun je met inflatiegelinkte obligaties je koopkracht beschermen tegen een onverwachte stijging van de inflatie.

29 oktober 2021

Als je € 1 000 belegt in een klassieke obligatie, krijg je € 1 000 terug op de vervaldatum. Maar als de inflatie in de tussentijd hoog is geweest, kun je met dat bedrag minder kopen dan toen je het belegde.

Er bestaat een eenvoudige belegging waarmee je dat kunt vermijden.

Hogere inflatie dan verwacht

Je kunt investeren in obligaties die worden geïndexeerd volgens de inflatie. Hoe werkt dat?

De waarde van een inflatiegelinkte obligatie op de vervaldag hangt af van de evolutie van de inflatie. Stel dat je zo'n obligatie koopt voor € 100, met een jaarlijkse rente (coupon) van 1 %. Als de inflatie is gestegen tot boven 3 % op een van de sleutelmomenten die van tevoren worden vastgelegd, dan verhoogt de waarde van je obligatie naar € 103. Ook op de rente wordt de index toegepast, dus de coupon bedraagt dan € 1,03.

Is dit een mirakeloplossing? Helaas niet. In ruil voor de bescherming tegen inflatie legt de uitgever van de obligatie een lagere beginrente vast.

De inflatiegelinkte obligatie is een interessante optie als de reële inflatie tijdens de looptijd hoger ligt dan verwacht op het moment van de aankoop. Ze biedt dus bescherming tegen een onverwachte stijging van de inflatie, zoals we die nu kennen.

Onze aanbeveling

Beleggen in inflatiegelinkte obligaties (ook linkers genoemd) doe je via een beleggingsfonds. Onze experts van Test Aankoop invest bevelen momenteel twee fondsen van inflatiegelinkte obligaties aan: Lyxor Core Euro Government Inflation-Linked Bond (DR) UCITS ETF (die je kunt kopen op de beurs van Parijs met ISIN-code LU1650491282) en Xtrackers II Eurozone Inflation-Linked Bond UCITS ETF (genoteerd op de Duitse beurs Xetra met ISIN-code LU0290358224).

Meer informatie vind je in onze volledige analyses en aanbevelingen over inflatiegelinkte obligaties.

naar test aankoop invest