Nieuws

Sommige kredieten zullen iets minder duur worden

01 juni 2021
maximaal jkp voor kredietopening

Vanaf 1 juni 2021 zul je wellicht iets minder moeten betalen als je gebruik maakt van de geldreserve die aan je kredietkaart is gelinkt. Idem dito wanneer je onder nul gaat op je rekening.

Geld lenen kost ook geld, dat is gekend. De wetgever heeft vastgelegd wat men je maximaal aan kosten mag opleggen voor een krediet dat onder de wet van het consumentenkrediet valt. Men spreekt van het JKP, of jaarlijks kostenpercentage. Het goede nieuws is dat consumentenkrediet in sommige gevallen vanaf 1/6/2021 iets minder duur zal worden. De verklaring moet je niet ver zoeken: de algemene rentedaling. Het is al van 2019 geleden dat er nog aan de maxima werd gesleuteld.

Een consumentenkrediet dat veel voorkomt, is een zogenoemde kredietopening. In dat geval beschik je over een geldreserve waar je vrij uit kunt putten, al dan niet via een kredietkaart, en waarbij je veel vrijheid hebt om het krediet terug te betalen. De JKP's die in de praktijk worden toegepast, liggen dikwijls dicht bij het wettelijke maximum. Daarom is het goed voor de consument dat het JKP vanaf 1/6/2021 voor die kredietformule met 1 % werd verlaagd. 

Voor een kredietopening met een kredietkaart mag het JKP nu nog maximaal neerkomen op:

  • 13,5 % als je tot € 1 250 krediet kunt opnemen;
  • 11,50 % als de geldreserve tussen € 1 250 en € 5 000 bedraagt;
  • 10,50 % daarboven.

Voor een kredietopening zonder kaart, dus bijvoorbeeld wanneer je negatief staat op je zichtrekening, zijn dit de nieuwe maxima:

  • 9,50 % tot € 1 250;
  • 8,50 % voor een grotere geldreserve. 

Laten we er geen doekjes om winden: 1 % minder dan vroeger is oké, maar het blijft superduur.

Voor meer info verwijzen we je graag naar ons dossier over het maximale JKP voor een consumentenkrediet.

NAAR ONS DOSSIER

Terloops: het maximale JKP voor de andere vormen van consumentenkrediet, zoals een lening of een verkoop op afbetaling, is ongewijzigd gebleven.