Nieuws

Hoe BNP Paribas Fortis de pensioenspaarder gijzelt

16 november 2018

Als je vanaf 1 januari 2019 je pensioenspaarfonds van BNP Paribas Fortis naar een andere bank wilt verhuizen, zul je daarvoor € 150 moeten betalen. De bank beperkt op die manier drastisch de vrijheid van haar klanten.

Doe jij aan pensioensparen? Dan weet je dat hieraan een aantal voorwaarden verbonden zijn. Bijvoorbeeld dat je het geld niet voor je 60ste mag opnemen, zonder zeer zwaar te worden belast. Maar het fonds verhuizen van de ene bank naar een andere, dat is altijd mogelijk en kan soms interessant zijn.

€ 150 bij BNP Paribas Fortis

Maar aan deze vrijheid maakt BNP Paribas Fortis vanaf 2019 een einde. Als je vanaf 1 januari een effectenrekening, onder welke noemer ook de pensioenspaarfondsen vallen, wilt overzetten naar andere bank, dan zul je daarvoor € 150 moeten betalen. Hiermee worden de kosten die aan deze transactie zijn verbonden, verdubbeld.

BNP Paribas Fortis gijzelt zo als het ware de consument en zet een rem op de eerlijke concurrentie, vinden wij. Ze heeft ook nog geen enkele moeite gedaan om de extra kosten te verantwoorden voor een belegging waarvoor ze overigens jaarlijks al een flinke vergoeding ontvangt, geholpen door het gunstige fiscale regime dat de wetgever hiervoor heeft voorzien.

Zelfde regels als spaarrekening

BNP Paribas Fortis zet haar klanten dus voor het blok. Wij pleiten er daarom voor dat voor pensioenspaarfondsen dezelfde regels zouden gelden als voor spaarrekeningen: die worden ook fiscaal begunstigd door de overheid, maar ze zijn wel onderworpen aan een hele reeks regels en wetten, die de banken onder andere verhinderen om kosten aan te rekenen als zo'n spaarrekening wordt afgesloten. 

Deze regels zouden ook moeten gelden voor pensioenspaarfondsen, aangezien ze een fiscaal voordeel genieten. Wij hebben aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt gevraagd om de kosteloosheid van de overdracht van een pensioenspaarfonds van de ene bank naar de andere op te leggen.

Kies de juiste strategie

Pensioensparen blijft sowieso erg populair in ons land. Met behulp van de vergelijkende module Pensioenspaarfondsen op onze website Test Aankoop invest kun je de adviezen van onze beleggingsexperts en informatie over het rendement van de verschillende pensioenspaarfondsen bekijken en naast elkaar leggen.

Vergelijk pensioenspaarfondsen