Dossier

7 manieren om honderden euro's per jaar te besparen

09 april 2018

Hoe slim besparen? Geef je koopkracht een boost door je verzekeringspolissen te herbekijken, je rijstijl aan te passen, van elektriciteits- of gasleverancier te veranderen, op een andere manier je boodschappen te doen...

Wij stellen een hele reeks tips hulpmiddelen tot je beschikking om producten en diensten met een betere prijs-kwaliteitsverhouding te kopen: online tips, koopwijzers en rekenmodules, praktische gidsen, groepsaankopen en andere.

Door hiervan gebruik te maken en enkele gewoontes aan te passen, kun je al (heel) veel besparen. Verhoog nu je koopkracht op deze zeven manieren!

1. Pas je RIJSTIJL aan

In ons dossier Ecodriving tips: bespaar tot 30% brandstof vind je tal van interessante tips. Anticipeer, controleer regelmatig je bandenspanning, laat je motor niet draaien tijdens het stilstaan, rij wat langzamer op de snelweg...

Met zo'n nieuwe rijstijl kun je heel veel besparen op je brandstofkosten!

Ook in het tankstation kun je geld besparen dankzij de HybridCard-tankkaart. Met het voordelige tarief dat wij onderhandelden, bespaar je tot 10 cent per liter.

MEER WETEN OVER DE TANKKAART

2. Herbekijk een aantal VERZEKERINGSCONTRACTEN

Er zijn sowieso twee soorten verzekeringen waar je veel geld op kunt besparen...

Hospitalisatieverzekering

Check onze koopwijzer om te weten welke het beste bij je past.

NAAR DE KOOPWIJZER HOSPITALISATIEVERZEKERING

Zo was het voor een inwoner van Brussel in december 2017 mogelijk om € 360 te besparen door over te stappen van een DKV Hospi Flexi (wat trouwens een zeer goede polis is) naar Hospitalia van het Onafhankelijk Ziekenfonds met de optie Hospitalia Plus.

Naast de verzekeringspremie is het natuurlijk ook belangrijk om een ziekenhuis te kiezen dat redelijke tarieven hanteert.

Autoverzekering

Voor een auto van zeven jaar oud is een BA-verzekering (burgerlijke aansprakelijkheid) met volledige omnium bijvoorbeeld absoluut overbodig. Zo'n polis is duur en bovendien houden de verzekeringsmaatschappijen rekening met de waardevermindering van een auto, waardoor het financiële voordeel bij een total loss met de jaren kleiner wordt. Enkel een BA is in dat geval aangewezen, eventueel aangevuld met een kleine omnium tegen diefstal.

Ontdek de autoverzekering die voor jou het interessantst is in onze koopwijzer!

Naar de koopwijzer autoverzekeringen

3. Spoor ENERGIEVERSPILLING op en verander van leverancier

Gas, elektriciteit, water... Energiefacturen nemen een grote hap uit het gezinsbudget. Toch kan het heel eenvoudig zijn om geld uit te sparen.

Om te beginnen elektriciteit. Je jaarlijkse verbruik zal merkelijk dalen door energiezuinige toestellen aan te kopen, door minder “gadgets” te gebruiken die op stroom zijn aangesloten, door herlaadbare toestellen uit het stopcontact te halen zodra ze opgeladen zijn en door zoveel mogelijk toestellen aan te sluiten op een stekkerdoos met schakelaar, waarmee je de voeding in een keer kunt uitschakelen (op voorwaarde dat de toestellen hier geen hinder van ondervinden).

Qua verlichting kun je oude lampen vervangen door energiezuinige lampen. Die verbruiken vijf keer minder elektriciteit dan halogeenlampen. LED-spots verbruiken zelfs acht maal minder.

Tegelijk kun je er misschien baat bij hebben om van leverancier te veranderen op basis van info uit onze koopwijzer.

NAAR DE KOOPWIJZER GAS/ELEKTRICITEIT 

Ook hier gaat het om een aanzienlijke besparing. Voor een Brussels gezin met een verbruik van 3 500 kWh per jaar bedroeg het verschil tussen het duurste en het goedkoopste contract in maart 2018 maar liefst € 219; in Vlaanderen was dat € 234.

4. En waarom niet TWEEDEHANDS kopen?

Een onderwerp dat we bespreken in onze handige gids Het slimme bespaarboek. Tweedehandsspullen zijn niet alleen goed voor het milieu (nieuwe goederen hebben een ecologische impact door grondstoffen en de energie die bij de productie, het transport enz. komen kijken). Bovendien zijn gebruikte producten ook goed voor je portemonnee. Meubels, een fiets of skikleren voor kinderen die nog moeten groeien; het verschil kan vaak aanzienlijk zijn.

Ga zeker eens langs bij Spullenhulp, bij Troc.com, of neem een kijkje op 2dehands.be of Ebay. Let op: toestellen zoals koelkasten, diepvriezers, ovens, wasmachines of droogkasten raden we af om tweedehands te kopen. Oude modellen verbruiken namelijk veel meer energie en water. 

5. Kies voor het goedkoopste 4play-pakket voor je TELECOM

Het bedrag dat een gezin aan telecomdiensten uitgeeft, blijft groeien. Om dit bedrag binnen de perken te houden, kies je best voor een 4play-aanbod, een pakket dat alle diensten van de operator omvat (vaste telefoon, smartphone, internet en digitale tv). 

Wil je achterhalen wat de goedkoopste operator is voor jou?

NAAR ONZE KOOPWIJZER internet, televisie, vaste telefonie, gsm

Je kunt tot € 286 per jaar besparen met een gemiddeld profiel voor internet, televisie, vaste telefonie en gsm!

6. Doe je BOODSCHAPPEN op een andere manier

Hier vind je enkele handige tips om minder geld uit te geven in de supermarkt:

  • Kijk vóór je boodschappen wat je nog in de (koel)kast hebt staan;
  • Maak een boodschappenlijst en... volg deze. Zo vermijd je impulsieve aankopen,
  • Vervang bekende merken voor bepaalde producten door goedkopere huismerken.
  • Controleer steeds de vervaldata van verse producten en bereken of ze wel degelijk opgeraken voor deze datum;
  • Koop grote hoeveelheden (zeker voor producten zonder vervaldatum). Vergelijk in het geval van verschillende verpakkingen wel steeds de prijs per kilo, per liter of per stuk;
  • Maak alleen gebruik van promoties voor artikels die je regelmatig gebruikt en die niet snel vervallen.

Op je kassaticket zal je duidelijk het resultaat merken van al deze verschillende elementen. Zeker als je gebruikmaakt van onze koopwijzer om de goedkoopste supermarkt in je buurt te vinden.

NAAR DE KOOPWIJZER SUPERMARKTEN

7. Vergelijk en onderhandel je HYPOTHEEKLENING

Over de hele looptijd van de lening kan het verschil tot enkele duizenden euro's oplopen. De hypotheeklening is een van de financiële producten die we bij Test Aankoop het dichtst opvolgen. Je hebt er dus alle voordeel bij om onze info en tools te gebruiken.

Onze rekenmodules berekenen de voor jou maximum haalbare aflossing, maar ook de notariskosten, een theoretische aflossingstabel... Om de beste aanbiedingen te kennen, neem je best een kijkje op onze koopwijzer.

NAAR DE KOOPWIJZER HYPOTHEEKLENINGEN

Als abonnee geniet je bovendien exclusieve voordelen bij sommige kredietverstrekkers. Hou er wel rekening mee dat de koopwijzer theoretische intresten hanteert. In de praktijk zullen de intresten lager liggen, op basis van het profiel van de kredietaanvrager. Gebruik dus het beste aanbod van de koopwijzer als vertrekpunt voor je onderhandelingen. Ga hiermee naar verschillende kredietinstellingen, te beginnen bij de bank waar je reeds klant bent.

We herinneren je er ook aan dat je via onze advieslijn kredieten telefonisch advies kunt ontvangen (02 542 33 44).