Dossier

Het belang van je rekeningafschriften

06 augustus 2017
Het belang van uw rekeningafschriften

06 augustus 2017

Kijk je rekeningafschriften altijd goed na. En bewaar ze ook, want ze hebben een zekere bewijskracht in geval van een geschil.

Beschouw het opvragen van je rekeningafschriften niet als een simpele formaliteit waar je je snel vanaf kunt maken.

Op papier of elektronisch

Je kunt je rekeningafschriften veelal per post laten opsturen. Je zult daar bijna altijd voor moeten betalen. De kosten verschillen al naargelang de frequentie waarmee je de documenten wilt ontvangen en soms al naargelang het rekeningtype.

Je afschriften afdrukken aan een selfbankautomaat is daarentegen meestal gratis (of beter gezegd, inbegrepen in de vaste jaarlijkse kosten), maar niet altijd.

Een andere gratis oplossing is de documenten van de website van je bank halen. Je hoeft de rekeningafschriften niet per se af te drukken, je kunt ze ook gewoon opslaan, wat goedkoper, milieuvriendelijker en plaatsbesparend is. De elektronische versie heeft evenveel waarde als de papieren. Download je bankafschriften wel regelmatig, want ze blijven maar een beperkte tijd beschikbaar op de website van je bank.

Controleer ze altijd

Kijk je uittreksels na, want er kan zich altijd een fout voordoen, door je bank, door een betaler of door jezelf. Hou daarom je kasticketjes, restaurantrekeningen enz. bij tot je de betaling op je afschrift hebt kunnen controleren. Meld elke ongevraagde of verkeerd uitgevoerde verrichting het best zonder verwijl aan je bank, meteen zodra je het probleem hebt vastgesteld.

Bewaar ze ten minste 10 jaar

Gooi je rekeningafschriften niet weg als je ze hebt nagekeken, want ze hebben een zekere bewijskracht. Je riskeert immers dat men 10 jaar na een betaling het bewijs ervan vraagt. Daarom houd je je rekeningafschriften maar beter op z'n minst zo lang bij.

Als je een belangrijk rekeningafschrift niet terugvindt, kun je altijd nog een duplicaat aanvragen (meestal slechts tot 10 jaar terug). Maar dat kan erg prijzig zijn.