Dossier

Het belang van uw rekeningafschriften

26 april 2013
Het belang van uw rekeningafschriften

26 april 2013

Kijk uw rekeningafschriften altijd goed na. En bewaar ze ook, want ze hebben een zekere bewijskracht in geval van een geschil.

Beschouw het opvragen van uw rekeningafschriften niet als een simpele formaliteit waar u zich snel vanaf kunt maken.

Op papier of elektronisch

U kunt uw rekeningafschriften veelal per post laten opsturen. U zult daar bijna altijd voor moeten betalen. De kosten verschillen al naargelang de frequentie waarmee u de docmenten wilt ontvangen en soms al naargelang het rekeningtype.
Uw afschriften afdrukken aan een selfbankautomaat is daarentegen meestal gratis (of beter gezegd, inbegrepen in de vaste jaarlijkse kosten), maar niet altijd.
Een andere gratis oplossing is de documenten van de website van uw bank te halen. U hoeft de rekeningafschriften niet per se af te drukken, u kunt ze ook gewoon opslaan, wat goedkoper, milieuvriendelijker en plaatsbesparend is. De elektronische versie heeft evenveel waarde als de papieren. Download uw bankafschriften wel regelmatig, want ze blijven maar een beperkte tijd beschikbaar op de website van uw bank.

Controleer ze altijd

Kijk uw uittreksels na, want er kan zich altijd een fout voordoen, door uw bank, door een betaler of door uzelf. Hou daarom uw kasticketjes, restaurantrekeningen enz. bij tot u de betaling op uw afschrift hebt kunnen controleren. Meld elke ongevraagde of verkeerd uitgevoerde verrichting het best zonder verwijl aan uw bank, meteen zodra u het probleem hebt vastgesteld.

Bewaar ze ten minste 10 jaar

Gooi uw rekeningafschriften niet weg als u ze hebt nagekeken, want ze hebben een zekere bewijskracht. U riskeert immers dat men 10 jaar na een betaling het bewijs ervan vraagt. Daarom houdt u uw rekeningafschriften maar beter op z'n minst zo lang bij.
Als u een belangrijk rekeningafschrift niet terugvindt, kunt u altijd nog een duplicaat aanvragen (meestal slechts tot 10 jaar terug). Maar dat kan erg prijzig zijn.


Afdrukken Versturen via e-mail