Nieuws

Onze actie tegen tweedeverblijfstaks gaat door, maar procedure is lang en ingewikkeld

11 augustus 2022
Appartementsblokken aan de kust

Wij doen ons uiterste best om de gemeenten Koksijde, De Panne en Knokke te laten instemmen met een aanpassing van hun regelgeving betreffende de belasting op tweede woningen. De juridische procedure is echter lang en ingewikkeld en dwingt ons om onze strategie te heroverwegen. 

De gemeenten Koksijde, De Panne en Knokke heffen een belasting op alle eigenaars van een tweede woning, of het nu gaat om een villa, een appartement of een caravan. Het bedrag van deze belasting varieert tussen 600 en 1.200 euro per jaar.

De inwoners van deze gemeenten betalen echter geen extra gemeentebelasting. Deze taks op tweede woningen is daarom in strijd met het gelijkheidsbeginsel. Om die reden hebben wij juridische stappen ondernomen om deze gemeenten hun verordeningen aan te laten passen. 

Een lange en ingewikkelde procedure 

Sindsdien zijn in deze zaak verschillende rechterlijke uitspraken gedaan. Soms met succes voor de eigenaars, in het andere geval in het voordeel van de gemeente. Kortom, de rechtspraak is verdeeld.

De procedure verloopt ook nog eens erg traag. Onze advocaat kan pas voor het eerst pleiten in mei 2023. De laatste dossiers krijgen pas een pleitzitting in januari-februari 2024. Rekening houdende met een eventuele beroepsprocedure betekent dit dat er pas een finaal vonnis/arrest zal zijn in 2025 of, als het tegen zit, in 2026.

Tegen die tijd heb je al vier nieuwe aanslagbiljetten ontvangen voor er nog maar uitspraak is over de heffing van 2021.

Alleen leden die al een aanvraag hebben ingediend, kunnen zich laten vertegenwoordigen

De traagheid van de procedure dwingt ons onze strategie te heroverwegen. Concreet zullen leden wiens dossier wij bij de rechtbank hebben ingediend voor het jaar 2021, ook kunnen genieten van een samenvoeging voor de aanslag van 2022. Beide aanslagbrieven worden met andere woorden voor de rechter aangevochten. Mensen die evenwel geen dossier bij ons lopen hebben voor 2021, zullen voor wat betreft 2022 door ons echter niet vertegenwoordigd kunnen worden.

Laat dit je niet tegenhouden om zelf stappen te ondernemen als eigenaar van een tweede verblijf in een van de voornoemde kustgemeenten. Je kan steeds, binnen de drie maanden na ontvangst van je aanslagbiljet, de gemeentebelasting administratief aanvechten via een aangetekende brief. Het is dan aan de gemeente om te antwoorden. Dit antwoord, waarschijnlijk een weigering tot terugbetaling, is cruciaal indien je nadien nog naar de rechter wenst te stappen. Doe je dit niet, dan zal je zaak niet ontvankelijk zijn. 

Bekijk de voorbeeldbrief: 

Naar de modelbrief

Als je deze juridische weg verkiest, staat het je vrij contact op te nemen met de advocaten die de dossiers pleiten die wij financieren. Je kan hen bereiken via onderstaande gegevens : 

Cédric Marcus – Frank Vandevoorde 
Meritus Brussel – Member of Cyrus Ross International
George Henrilaan 431
1200 BRUSSEL
02 735 91 56

marcus@cyrusross.be
vandevoorde@cyrusross.be
www.meritus.be

Als alternatief kan je er steeds voor opteren je aan te sluiten bij de actie die het advocatenkantoor Tweres onderneemt.

Hoewel het enigszins contradictorisch klinkt, raden wij je toch aan om de belasting te betalen, los van de betwisting. Op die manier vermijd je interesten wanneer je finaal in het ongelijk zou worden gesteld. Niemand wil de gemeentes in kwestie nog meer verrijken, nietwaar?