Nieuws

Claim de belasting op je tweede verblijf terug

30 juni 2021
Appartementsblokken aan de kust

40 000 eigenaars van een tweede verblijf in Koksijde, De Panne en Knokke-Heist betalen ten onrechte een verblijfstaks. Zo kun je ertegen in beroep gaan.

De gemeenten Koksijde, De Panne en Knokke heffen een taks bij alle eigenaars van een tweede verblijf. Dat kan een villa, appartement of stacaravan zijn. De bedragen schommelen tussen ongeveer € 600 tot ongeveer € 1 200 per jaar.

Maar in deze gemeenten betalen de eigen inwoners geen aanvullende gemeentebelasting. De taks op tweede verblijven druist dus in tegen het gelijkheidsbeginsel.

Veroordeeld door Cassatie

De meeste steden en gemeenten belasten tweede verblijven op hun grondgebied, omdat ze gebruikmaken van de gemeentelijke infrastructuur en dienstverlening. Maar de bewoners van De Panne, Koksijde en Knokke-Heist betalen zelf geen aanvullende gemeentebelasting. Dat deze gemeenten een tweede verblijf wél belasten, heeft zowel het hof van beroep in Gent als het Hof van Cassatie al meermaals veroordeeld als een schending van het gelijkheidsbeginsel.

De drie gemeenten volharden in de boosheid: ze hebben de belasting op tweede verblijven verlengd tot 2025 en zelfs verhoogd. Ze redeneren wellicht dat de eigenaars zich de rompslomp van een gerechtelijke procedure willen besparen.

Gebruik onze modelbrief

Heb je onlangs een aanslagbiljet voor de tweedeverblijfsbelasting (soms ook “belasting op de wooneenheden zonder domicilie” of “belasting op toeristische verblijfplaatsen” genoemd) van de gemeente De Panne, Koksijde of Knokke-Heist ontvangen? We raden aan om de belasting in eerste instantie te betalen. Daarna teken je binnen de drie maanden bezwaar aan bij de gemeente. Daarvoor kun je onze modelbrief gebruiken. De termijn begint op de derde werkdag na de verzenddatum van het aanslagbiljet. Je stuurt het bezwaar beter aangetekend.

NAAR DE MODELBRIEF

De gemeente heeft zes maanden de tijd om een antwoord op je bezwaarschrift te geven. Ze zal verklaren dat ze niet bevoegd om is de wettigheid van haar belastingen te beoordelen. Dat antwoord heb je nodig om de belasting aan te vechten in de rechtbank. Je hebt drie maanden vanaf de beslissing van de gemeente om naar de rechtbank te stappen. Heb je geen antwoord gekregen, dan begint de termijn te lopen na het verstrijken van die zes maanden.

Is de bezwaartermijn in jouw geval al verstreken, dan kun je volgend jaar het aanslagbiljet van 2022 betwisten.

Meer info?

Heb je vragen over de verblijfstaks of over onze juridische bijstand, bel dan naar onze juridische dienst op 02 542 33 97.

bel naar 02 542 33 97