Nieuws

Gemeentes De Panne en Knokke voor rechtbank vanwege tweedeverblijfstaks

09 februari 2022
Appartementsblokken langs de kust en twee meeuwen op het strand

Na de rechtszaak tegen de gemeente Koksijde van vorig jaar, is het nu de beurt aan De Panne en Knokke om inwoners antwoorden te geven rondom de verblijfsbelasting die hen ten onrechte wordt opgelegd. 

De meeste steden en gemeenten heffen een specifieke belasting op tweede woningen: de tweedeverblijfstaks. Deze varieert naargelang van de ligging en de grootte van de woning. Maar gemeente wordt ook geacht een gemeentebelasting te vragen van hun permanente bewoners. Deze belasting op tweede woningen is volkomen wettig voor zover er geen onderscheid gemaakt wordt tussen eigenaars van tweede woningen en inwoners van de betrokken gemeente zónder tweede woning. Dit is juist niet het geval in de kustgemeenten Knokke, Koksijde en De Panne, waar alleen eigenaars van tweede woningen worden belast.

Een discriminatie die wij al in juni 2021 aan de kaak stelden. Hoewel ons voorstel om met de drie gemeenten in onderhandeling te treden tevergeefs was, hebben wij de betrokken consumenten uitgenodigd deze belasting aan te vechten door een standaardbrief te downloaden die zij naar hun gemeente kunnen sturen. Sindsdien hebben 419 betrokken eigenaars ons de nodige documenten bezorgd, en werden 106 volledige dossiers ingediend tegen Koksijde, 31 tegen Knokke en 3 tegen De Panne. Op grond van het grondwettelijk gelijkheidsbeginsel voor de belasting, en eerdere rechterlijke uitspraken die het verschil in behandeling door gemeentes De Panne, Knokke en Koksijde reeds meermaals onwettig hebben verklaard, hebben wij deze zaken dan ook bekend gemaakt bij de rechtbanken van Brugge. 

Meer info?

Heb je vragen over de verblijfstaks of over onze juridische bijstand? Bel dan naar onze juridische dienst op 02 542 33 97.

Bel 02 542 33 97