Nieuws

Zo betaal je na zware schade minder belasting op je huis

08 december 2021
minder zwaar belast op woning na overstroming

Als je woning zware schade heeft opgelopen tijdens een overstroming of na een brand, is de kans groot dat je in aanmerking komt om minder zwaar te worden belast. Maar het is aan jou om daarvoor de nodige stappen te zetten.

Liep je woning zware schade op? Door een brand bijvoorbeeld of door de zware overstromingen die ons land in de zomer van 2021 hebben geteisterd? Dan kun je heel vaak op twee vlakken initiatief nemen om de belasting te verlagen die je in de toekomst verschuldigd zult zijn op het geteisterde pand: de onroerende voorheffing en het kadastraal inkomen. 

Het mag zowel gaan om de woning die je zelf bewoont als om een pand dat je verhuurt.

Je kunt de onroerende voorheffing laten verlagen

Als het pand in 2021 werd vernield of lange tijd onbewoonbaar is geweest, kun je in het Vlaams en het Waals Gewest onder bepaalde voorwaarden een vermindering aanvragen van de onroerende voorheffing die je nog niet zo lang geleden hebt moeten betalen.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bestaat die mogelijkheid niet. Dat gewest kent geen vermindering meer toe van de onroerende voorheffing wegens vernieling of "improductiviteit" van een onroerend goed.

Je kunt de vermindering online aanvragen:

Je kunt het kadastraal inkomen laten verlagen

Als het pand door de schade blijvend in waarde is verminderd, bijvoorbeeld omdat een aanbouw aan je huis werd vernield maar je die niet vernieuwt, mag je de fiscus – meer bepaald het kadaster of de Administratie Opmetingen en Waarderingen zoals die dienst nu heet – vragen om het kadastraal inkomen (K.I.) te herschatten. Je hebt daar alle baat bij want het K.I. dient als basis voor de berekening van de onroerende voorheffing die je elk jaar betaalt. Aangezien K.I.'s niet onder de gewestelijke maar nog onder de federale bevoegdheid vallen, moet je voor het formulier om de vermindering van het K.I. aan te vragen terecht bij de FOD Financiën.

Zit je nog met vragen over de overstromingen?

Neem dan zeker hier een kijkje:

Heb je nog een ander probleem? Je kunt elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (16 uur op vrijdag) contact nemen met een expert van onze Adviesdienst op het nummer 02 542 34 34.

BEL EEN EXPERT VAN ONZE ADVIESDIENST