Dossier

Rijden zonder autoverzekering: mag dat?

04 juli 2019
Rijden zonder autoverzekering

Rijden zonder autoverzekering is verboden in België. Doe je dat toch, dan kunnen de financiële gevolgen groot zijn. In het ergste geval riskeer je ook een gevangenisstraf.

Is een autoverzekering verplicht?

Als je in België op de openbare weg rijdt, dan moet je een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid hebben. Die verzekering zal de schade van de tegenpartij betalen als je in fout bent bij een ongeval. In de praktijk bewijst de groene kaart dat je in orde bent met de verplichte verzekering. Zorg dat die kaart altijd in je auto ligt.

Wat als je betrapt wordt op rijden zonder autoverzekering?

In 2016 werden er 29 233 mensen betrapt op onverzekerd rijden. Wellicht zijn het er nog een heel pak meer. Nochtans kunnen de gevolgen groot zijn als je een ongeval hebt:

  • Je moet de tegenpartij zelf vergoeden. Zowel de schade aan de auto als de medische kosten van de andere partij moet je dan zelf ophoesten. In de praktijk zal het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds het slachtoffer betalen en daarna het geld van jou terugvorderen. Goed om te weten: een ongeval met een gewonde kost gemiddeld zo’n € 17 000... 
  • Je riskeert in het ergste geval een gevangenisstraf tot 6 maanden, een rijverbod van minstens 8 dagen, een boete van € 6 000 en zelfs de inbeslagname van je auto.

Wat als je een ongeval hebt en de tegenpartij geen autoverzekering heeft?

Vul net als bij een ander ongeval een aanrijdingsformulier in en dien het in bij je verzekeraar. Als je een full omnium hebt, dan word je meteen vergoed, ook als de tegenpartij geen autoverzekering heeft. 

Heb je alleen een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid of een mini-omnium? Dan zul je geen vergoeding ontvangen van je verzekeraar. In dat geval doe je aangifte bij het Belgisch Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds. Voor dat fonds kan tussenkomen, zul je moeten aantonen dat de onverzekerde bestuurder aansprakelijk is. Dat kan door getuigenissen, foto’s van sporen op de weg, feitelijke omstandigheden enz. In 2018 waren er 7232 aangiftes van schadegevallen met niet-verzekerde voertuigen bij het Waarborgfonds. 

Rijden zonder autoverzekering is geen goed idee

Je merkt het: een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid bespaart je heel wat zorgen.

Geen idee hoe je de autoverzekeringen moet vergelijken? Maak een simulatie bij Test Aankoop Verzekeringen. Je krijgt dan een idee van de jaarpremie voor jouw profiel.

Wil je een precieze prijs voor jouw situatie? Doe een prijsaanvraag via onze koopwijzer. Binnen 2 werkdagen  krijg je prijsvoorstellen van verschillende verzekeraars en kun je de premie én de kwaliteit vergelijken.