Dossier

Rijden zonder autoverzekering: mag dat?

12 april 2021
Rijden zonder autoverzekering

Rijden zonder autoverzekering is verboden in België. Doe je dat toch, dan kunnen de gevolgen groot zijn. Je kunt duizenden euro boete krijgen en je wagen kan in beslag genomen worden. De politierechtbank kan je ook een gevangenisstraf opleggen als je onverzekerd rijdt.

Is een autoverzekering verplicht?

Als je in België op de openbare weg rijdt, dan moet je een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid hebben. Die verzekering zal de schade van de tegenpartij betalen als je in fout bent bij een ongeval. Zorg dat je verzekeringsbewijs ('groene kaart') altijd in je auto ligt.

Wat als je betrapt wordt op rijden zonder autoverzekering?

De laatste cijfers over onverzekerd rijden dateren van 2016. Toen werden er 29 233 mensen betrapt. Volgens schattingen zouden er 60.000 tot 100.000 auto’s zonder autoverzekering rondrijden in België. Nochtans kunnen de gevolgen groot zijn als je een ongeval hebt:

  • Je draait zelf op voor de schade van de tegenpartij. Zowel de schade aan de auto als de medische kosten van de andere partij moet je dan zelf ophoesten. Het Gemeenschappelijk Waarborgfonds zal het slachtoffer betalen en daarna het geld van jou terugvorderen. Goed om te weten: een ongeval met gewonden kost gemiddeld € 18 000, maar de kosten kunnen oplopen tot meer dan € 125 000...  
  • Je riskeert in het ergste geval een gevangenisstraf tot 6 maanden, een rijverbod van minstens 8 dagen, een boete van € 6 000 en zelfs de inbeslagname van je auto.

Wat als je een ongeval hebt en de tegenpartij geen autoverzekering heeft?

Als de tegenpartij geen autoverzekering heeft of de gegevens op het verzekeringsbewijs niet kloppen met de auto die jou heeft aangereden, haal je er het best de politie bij. Weet wel dat verkeersongevallen zonder gewonden of verkeershinder als niet dringend worden beschouwd. Daardoor zul je mogelijk lang moet wachten voor er agenten ter plaatse komen.

Vul bovendien net als bij een ander ongeval een aanrijdingsformulier in en dien het in bij je verzekeraar:

  • Als je een full omnium hebt, dan word je meteen vergoed. Ook als de tegenpartij geen autoverzekering heeft.
  • Als je alleen een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid of mini-omnium hebt, is het ook mogelijk dat je een vergoeding ontvangt van je verzekeraar. Meer bepaald voor je blikschade en voor zover de tegenpartij duidelijk in fout was bij die botsing in België. Kan je verzekering niet helpen? Doe dan, via je verzekering rechtsbijstand als je die hebt,  aangifte bij het Belgisch Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds. Voor dat fonds kan tussenkomen, zul je moeten aantonen dat de onverzekerde bestuurder aansprakelijk is. Dat kan door het aanrijdingsformulier, getuigenissen, foto’s van sporen op de weg, feitelijke omstandigheden enz. In 2019 waren er 7.147 aangiftes van schadegevallen met niet-verzekerde voertuigen bij het Waarborgfonds.  

Rijden zonder autoverzekering is geen goed idee

Je merkt het: een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid bespaart je heel wat zorgen.

Geen idee hoe je de autoverzekeringen moet vergelijken? Maak een simulatie bij Test Aankoop Verzekeringen. Je krijgt dan een idee van de jaarpremie voor jouw profiel.

Wil je een precieze prijs voor jouw situatie? Doe een prijsaanvraag via onze koopwijzer. Binnen 2 werkdagen krijg je prijsvoorstellen van verschillende verzekeraars en kun je de premie én de kwaliteit vergelijken.