Dossier

Zijn passagiers verzekerd bij een ongeval?

11 februari 2021
Passagiers verzekerd via je autoverzekering

Ja, passagiers zijn bij een ongeval verzekerd via de autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid. We leggen je uit hoe het zit.

Welke autoverzekering komt tussen voor de passagiers?

De autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid van het voertuig waarin een passagier zit, is verplicht om de lichamelijke schade van de passagier te vergoeden. Zij worden volgens de wet namelijk beschouwd als zwakke weggebruikers. Dat betekent dat ze automatisch vergoed worden als ze slachtoffer zijn van een verkeersongeval. De fout van de bestuurder moet dus niet bewezen worden. 

Wat als je je passagiers niet reglementair vervoert?

De verzekeraar kan de schade op de bestuurder verhalen als het ongeval te wijten is aan het feit dat je meer passagiers hebt meegenomen dan er veilige zitplaatsen zijn in de auto.

Wat krijgen de passagiers vergoed?

De verzekering dekt alle schade die de passagier heeft als gevolg van een lichamelijk letsel door het ongeval:

  • medische kosten
  • loonverlies
  • invaliditeit
  • overlijden

Daarbovenop zal de verzekering tussenkomen voor de kosten van kleding, bril of hoorapparaat die de passagier droeg bij het ongeval.

Wat met verwondingen als bestuurder?

Als je niet in fout bent, zal je lichamelijke schade vergoed worden door de autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid van de tegenpartij. Heb jij het ongeval veroorzaakt? Dan zul je een bestuurdersverzekering nodig hebben. Die komt tussen om je lichamelijke schade te betalen als bestuurder.

Doe een prijsaanvraag voor je autoverzekering