Nieuws

Steeds meer boodschappen aan huis geleverd

30 juni 2021
supermarkten thuislevering levering aan huis

Corona heeft ons gewoon gemaakt aan online bestellingen en thuisleveringen. Intussen leveren ook heel wat supermarkten aan huis. Sommige richten zich vooral op wie in de stad woont. Enkele spelers zijn zelfs louter online actief en leveren erg lokaal.

Bij heel wat supermarkten kun je al langer je boodschappen online bestellen om ze dan zelf op te halen. Bij Delhaize en Carrefour kon je ze in de meeste gevallen ook aan huis laten leveren.

Thuislevering breidt uit

Colruyt testte inmiddels al thuisleveringen uit in het Brusselse en hoopt dit in het najaar verder uit te breiden in Brussel, Antwerpen, Gent, Namen en Luik. Albert Heijn leverde al aan huis in de regio Antwerpen en richt het vizier nu op Gent, Aalst, Leuven, de Brabantse Kempen en de Brusselse rand.

We geven een overzicht van enkele belangrijke initiatieven van supermarkten die thuislevering aanbieden, met enkele preciseringen. Je hebt er een keuze uit honderden of zelfs duizenden producten uit tal van domeinen (kruidenierswaren, drank, verse producten, onderhoudsproducten, producten voor de hygiëne enz.).

Supermarkt Waar? Leveringskosten
Albert Heijn Enkele grote steden  € 5 (gratis bij aankoop van bepaalde actieproducten); minimumaankoop van € 50
Carrefour Heel België  € 9,50 (gratis bij aankoop van meer dan € 150 of minder bij aankoop van bepaalde actieproducten). In Brussel, Luik, Gent en Antwerpen zijn er ook express leveringen mogelijk binnen 30 minuten via Uber Eats en Deliveroo, of binnen 90 minuten via Ship to.
Colruyt Omgeving Halle, Brugge, Gent test met thuislevering door burenbezorgers : € 12,95 (slechts € 7 bij aankoop van bepaalde producten)
Cora Woluwe € 9,95
Cora Châtelineau, Concorde, Foetz, Hornu, Rocourt € 9,95 (geleverd door particulieren via Shopop-platform)
Delhaize Naar eigen zeggen bij bijna 90 % van de huishoudens  € 7,50 – € 9,95 volgens het moment van levering (soms minder bij promoties of bij aankoop van actieproducten)

In bepaalde gevallen kun je de leveringskosten inperken of zelfs zien verdwijnen door in te gaan op specifieke acties of promoties.

Opkomst van zuivere online supermarkten

Intussen zagen we de opkomst van enkele online supermarkten zonder fysieke winkels. Ze beschikken over een kleiner assortiment en richten zich met hun aanbod onder andere op verse producten, kruidenierswaren en onderhoudsproducten. Ze leveren zeer lokaal.

Online supermarkten Waar? Leveringskosten
DingDong Brussel (Elsene) € 1,80
Gorillas Antwerpen (Antwerpen-Zuid, Brederode, Zurenborg, Sint-Andries) en Brussel (Ukkel, Elsene, Etterbeek, Sint-Gillis) € 1,80
Hopr Hasselt, Zonhoven, Alken en Diepenbeek € 9,95 bij aankoop van € 50-75, € 5,95 bij aankoop tot € 100, gratis bij aankoop boven € 100
Kazidomi Brussel en omgeving, provincies Namen en Henegouwen, heel België via bpost € 4,99 of € 5,99 bij aankoop onder € 69, boven dat bedrag € 1,69 of € 1,99 (+ extra indien meer dan 20 kg; lidmaatschap van € 80/jaar
Straaly Centrum van Luik € 4,99 (aankoop van minstens € 15; gratis levering bij aankoop vanaf € 40

DingDong en Gorillas houden de leveringskosten zeer laag (€ 1,80) terwijl ze zeer snel leveren (binnen respectievelijk 10 en 15 minuten). Dat heeft alles te maken met het feit dat ze de boodschappen met een elektrische fiets in een klein afzetgebied in de buurt van hun magazijnen bezorgen. Bij Hopr en Straaly kun je dan weer, net als bij sommige grote supermarkten, de leveringskosten vermijden als je voor minstens een bepaald bedrag aankoopt.

Moeilijk vergelijken

Het is moeilijk om de thuisbezorgdiensten qua prijzen met elkaar te vergelijken omdat hun assortiment erg verschillend is. Zo biedt Kazidomi geen merken aan die je in de andere hierboven beschreven supermarkten terugvindt.

Bovendien moet je het totaalplaatje bekijken: niet alleen de leveringskosten tellen, maar uiteraard evenzeer de prijzen van de producten. Uit een kleine steekproef die wij hielden, blijkt toch dat de pure online supermarkten, die weliswaar vaak goedkoop aan huis leveren, meer dan eens duidelijk hogere prijzen voor hun producten aanrekenen.

Toch liever zelf naar de winkel?

Geef je er de voorkeur aan om zelf je producten in de supermarkt uit te kiezen? Dankzij onze supermarktmodule kun je nagaan welke supermarkt in jouw buurt de goedkoopste is. Bekijk ook hoeveel je kunt besparen door te opteren voor bv. huismerken.

Naar onze supermarktmodule