Nieuws

Boodschappen in supermarkt in 1 jaar 12 % duurder

02 september 2022
prijsstijging supermarkt inflatie

De afgelopen maand bleven de prijzen in de supermarkt doorstijgen. In augustus kostte je winkelkaar al gemiddeld 12,33 % meer dan een jaar geleden. Mosterd, spaghetti, papierwaren en boter zijn zelfs minstens 30 % duurder dan toen. De afgelopen maand zagen we ook een forse opstoot in de prijs voor mosterd en yoghurt.

Op basis van de prijzen van 3 000 producten in de winkels van Albert Heijn, Carrefour, Colruyt, Cora, Delhaize, Aldi en Lidl hebben we een gemiddelde prijsstijging van 12,33 % genoteerd tegenover een jaar geleden.

In vergelijking met vorige maand is er alweer een percent bijgekomen. Geen cijfer om vrolijk van te worden met de voor veel gezinnen dure septembermaand voor de deur. En het gaat nog maar enkel om noodzakelijke voedings- en huishoudproducten die elk gezin nodig heeft.

De sterkste stijgers

De producten die het meest in prijs gestegen zijn, zijn: spaghetti (+35 %), papierwaren (toiletpapier, keukenrol en papieren zakdoekjes; +33 %) en boter (+30 %) maar bovenal mosterd (+36 %). Mosterd werd in juli en augustus zelfs telkens 10 % duurder. De oorzaak is niet ver te zoeken. De mosterdzaden voor de Europese markt worden voornamelijk in Rusland en Oekraïne geproduceerd en zijn door de oorlog moeilijker verkrijgbaar.

 

Ook zuivelproducten werden een extra procent duurder dan vorige maand. Ze kosten nu 17 % meer dan een jaar geleden. We noteerden forse stijgingen bij jonge (gouda)kaas (+27 %), halfvolle melk (+24 %), yoghurt en eieren (+16 %) en ook gemalen emmental (+ 15%). Vooral yoghurt is sinds vorige maand sterk in prijs toegenomen, wellicht omwille van de gestegen melk- en energieprijzen en de loonkosten. Naar verwachting zullen deze prijzen op korte termijn nog verder stijgen want de prijsonderhandelingen tussen Danone en verschillende supermarktketens verlopen moeilijk.

In de vis- en de vleesafdeling betaal je nu gemiddeld 14 % meer dan in augustus 2021. Onder meer grijze garnalen (+33 %), kabeljauwfilet (+22 %) en gevogelte werden een stuk duurder (+20 %).

Voor kruidenierswaren betaal je gemiddeld 13 % meer dan een jaar geleden. De grootste stijgers zijn mosterd (+36 %), spaghetti (+35 %), frituurolie (+26 %), koffie (+21 %), mayonaise (+21 %), bloem (+20 %), rijst (+14 %) en aardbeienconfituur (+13 %). Het mag misschien een troost zijn dat chocolade slechts 4 % in prijs steeg.

Onderhoudsproducten zijn nu gemiddeld 13 % duurder. Opvallende stijgers zijn vaatwastabletten (+24 %), allesreinigers (+16 %) en wc-reinigers (+15 %).

Voor fijne vleeswaren en dierenvoeding (+12 %) en diepvriesproducten (+10 %) ligt de stijging in de buurt van de algemene prijsstijging.

De stijging voor groenten (+5 %) en fruit (+4 %) bleef dan weer beperkt.

Verbetering in zicht?

Misschien is er licht aan het einde van de tunnel, althans wat de voedingsgrondstoffen betreft. De internationale graanprijs daalde in juli immers met 11,5 % doordat er opnieuw graantransporten vanuit Oekraïne op gang kwamen en verschillende landen een goede graanoogst kenden. Ook plantaardige olie werd 19,2 % goedkoper op de internationale markten. Hopelijk zal dit de komende maanden tot uiting komen in de supermarkt. Weet echter dat de grondstofprijzen maar een stukje van de prijs uitmaken, naast productie-, transport- en loonkosten.

Maandrekening is met € 48 gestegen in een jaar tijd

Gemiddeld kosten boodschappen nu 12,33 % meer dan een jaar geleden. Een gezin van 2 personen besteedt hierdoor € 48 meer aan dezelfde winkelkaar dan toen: € 438 tegenover € 390 in augustus 2021. Tegenover juli 2022 is er € 4 bijgekomen.

Kijk ook naar de prijs per eenheid

Om je uitgaven toch enigszins trachten te beperken, hou je het best de promoties goed in de gaten. Vergelijk aan de hand van de prijs per eenheid om na te gaan of ze wel echt interessant zijn. Misschien vind je een huismerkproduct dat nog goedkoper is dan het merkproduct dat in reclame staat.

Neem ook een kijkje in onze supermarktmodule en ontdek welke supermarkt in jouw buurt de goedkoopste is.

Naar de goedkoopste supermarkt in jouw buurt