Nieuws

Prijzen in de supermarkt: 5,9% duurder in een jaar tijd

28 april 2022
prijzen in supermarkten

De prijzen in de supermarkten zijn in een jaar tijd gemiddeld 5,9% duurder geworden. Die van tomaten, spaghetti en frituurolie vallen zelfs meer dan 25% duurder uit. Promoties kunnen de rekening helpen drukken. En natuurlijk doe je er goed aan om de prijzen in de supermarkten te blijven vergelijken.

Hier en daar duiken lege plekken op in de rekken van supermarkten. Frituurolie, bloem, pasta en wc-papier durven bijvoorbeeld wel eens ontbreken. De schaarste aan dit soort producten laat zich voelen in onze portemonnee, zeker als je daardoor een duurder alternatief van een gekend A-merk moet kopen in plaats van een product van een huismerk of een wit product.

Niet enkel basisproducten (tarwe, maïs, plantaardige olie, eieren, …) worden duurder. Ook verwerkte producten op basis van meerdere grondstoffen zijn in prijs aan het stijgen. De oplopende kosten voor grondstoffen, energie, transport en verpakkingen sijpelen door in de hele voedingsketen van landbouwer over fabrikant en distributiesector tot consument.

Gemiddelde bijna 6% duurder sinds april 2021, met uitschieters boven 25%

De prijzen in de supermarkten liggen nu al 5,9% procent hoger dan in april vorig jaar, zo blijkt uit onze analyse van meer dan 3000 producten in de winkels van Albert Heijn, Carrefour, Colruyt, Cora, Delhaize, Aldi en Lidl.

De prijzen van enkele producten schieten zelfs door het dak: tomaten werden tegenover april vorig jaar gemiddeld 31,5% duurder, spaghetti 30,5% en frituurolie 26,2%.

Bij Albert Heijn is deze fles frituurolie van 2l in amper 1 jaar in prijs gestegen van 2,19 € naar 3,19 €. Er is dus maar liefst een volle euro bijgekomen.

Bij Colruyt is dit pakje Boni-spaghetti van 500 g in prijs verhoogd van € 0,39 naar € 0,61. Of een stijging met 56%.

Verder zien we forse stijgingen (gemiddeld +20,3%) bij papierwaren zoals toiletpapier, keukenrollen en zakdoekjes.
Bij de kruidenierswaren, die gemiddeld 7,9% in prijs zijn gestegen, zien we naast de prijsopstoot voor spaghetti en frituurolie, een stijging met dubbele cijfers bij gemalen koffie (+18,6%) en koffiepads (+14,2%), mayonaise (+12,2%), olijfolie (+11,1%) en mosterd (+10,5%).
Zuivelproducten zijn nu gemiddeld 7,7% duurder dan vorig jaar. Voornamelijk boter (bak-, melkerij- en kruidenboter) stijgt verder in prijs (+17,9%).
Bij de groenten die gemiddeld 8,3% duurder werden dan vorig jaar, betaal je niet alleen fors meer voor tomaten maar betaal je ook gemiddeld 10,8% meer voor komkommers en 9,6% meer voor aardappelen.
Fruit werd dan weer gemiddeld 1,9% goedkoper. In vergelijking met een jaar geleden betaal je minder voor onder meer sinaasappelen, mango, citroenen en blauwe bessen.

€ 23 per maand extra voor een gezin van 2 personen

De talrijke prijsstijgingen hebben hun impact op de totale uitgaven van een gezin. Een gezin van 2 personen dat vorig jaar maandelijks gemiddeld 390 € uitgaf in de supermarkt, zal er nu maandelijks 413 € uitgeven voor hetzelfde winkelkarretje. Dat is een 23 € méér per maand.

Benut kortingen en promoties

Voor bepaalde producten kun je soms voordeliger rechtstreeks bij de producent kopen, zoals op een boerenmarkt.

Om de prijsstijgingen in de supermarkten enigszins te counteren, ga je er maar beter op zoek naar promoties zoals 1 + 1 gratis. Benut ook de extra kortingen die je via je klantenkaart of je supermarktapp kunt vergaren. En vergeet niet om in de supermarkt de producten van verschillende merken onderling te vergelijken op basis van de eenheidsprijzen.

En trek bij voorkeur naar de goedkoopste supermarkt in jouw buurt. Welke dat is, kom je via onze vergelijkingstool te weten.

Kijk welke de goedkoopste supermarkt in jouw buurt is