Nieuws

Prijzen in de supermarkten 3,4 % gestegen in een jaar tijd: blijf niet passief

25 februari 2022
prijsstijgingen supermarkt

Het is wellicht geen verrassing: de prijzen in de supermarkt stijgen verder door. Vooral huishoudpapier, kruidenierswaren, zuivelproducten en groenten zijn het afgelopen jaar duurder geworden. Grondig prijzen vergelijken en jagen op promoties kunnen die prijsstijgingen helpen counteren.

Nu de inflatie aantrekt, is het des te belangrijker om een duidelijk beeld te krijgen van de prijsevolutie in de supermarkten. Daarom analyseren we op regelmatige basis de prijzen van meer dan 3000 producten in winkels van Aldi, Lidl, Albert Heijn, Carrefour, Colruyt, Cora en Delhaize. De huidige prijzen liggen 3,4% hoger dan die van een jaar geleden. Sommige producten zijn zelfs een pak duurder geworden.

Forse stijging bij huishoudpapier

Het afgelopen jaar stegen de prijzen van huishoudpapier met gemiddeld ruim 7%. Het gaat dan over papieren zakdoekjes, toiletpapier en vooral keukenrollen. Die laatste zijn maar liefst 10% duurder geworden.

Spaghetti en capellini bijna een kwart duurder

Kruidenierswaren zijn in een jaar tijd gemiddeld bijna 6% duurder geworden. Frituurolie, spaghetti en capellini zijn uitschieters (+24%). Ook gemalen koffie en koffiepads deden er intussen een schepje bovenop (+13%). Voor mayonaise, olijfolie en honing betaal je 8% meer.

Boter: + 13%

Zuivelproducten werden in een jaar gemiddeld zo’n 5% duurder. De grootste stijgingen zitten hem bij (bak)boter, melkerijboter of kruidenboter (+13%) alsook bij jonge kaas en gemalen emmentaler (+7%).

Groenten bijna 5% duurder, kleinere stijging bij vlees

Voor groenten betaal je bijna 5% meer dan een jaar geleden. Aardappelen werden zelfs 7% duurder. Bij vlees was de stijging beperkter (+3%).

Ook enkele prijsdalingen

Een lichtpuntje is dat er toch enkele producten zijn die goedkoper zijn geworden, in het bijzonder persoonlijke verzorgingsproducten zoals douchegel (-3%), tandpasta (-1,5%) en shampoo (-1%). Hondenliefhebbers kunnen zich verheugen over een prijsdaling voor hondenbrokken (-3%).

Blijf niet bij de pakken zitten

Als je gezinsbudget onder druk staat, heb je er des te meer baat bij om je boodschappen zo goedkoop mogelijk aan te kopen.

  • Vergelijk de prijzen van verschillende merken in de winkel. Doe dat correct op basis van de eenheidsprijs (prijs per kg, per l of per stuk).
  • Spit de reclamefolders uit en benut interessante promoties zoals 1+1 gratis, voor zover je die producten je interesseren uiteraard.
  • Hou je aan de basisregel: maak een boodschappenlijstje en probeer impulsaankopen te vermijden. Tenzij je een interessante korting in de wacht kunt slepen uiteraard.
  • Klik door naar onze supermarktmodule en kies de goedkoopste supermarkt in je buurt volgens je persoonlijke voorkeur voor nationale merken, huismerken, de goedkoopste merken of een mix ervan.

Naar onze supermarktmodule