Nieuws

Ook de prijzen in de supermarkt zijn gestegen

26 januari 2022
inflatie prijsstijgingen supermarkt

In december 2021 liep de inflatie op tot 5,71% en kwam ze daarmee op het hoogste niveau sinds juli 2008. Daar zijn de hoge energieprijzen uiteraard niet vreemd aan. Ook in de supermarkten zijn enkele productgroepen zoals verse producten, kruidenierswaren en zuivelproducten duidelijk duurder geworden in vergelijking met een jaar geleden.

Voor de prijzen in de supermarkten houden we al langer de vinger aan de pols. Concreet stelden we daarvoor een productmand samen met ruim 3000 producten waarvan we de prijzen volgen in winkels van Aldi, Lidl, Albert Heijn, Carrefour, Colruyt, Cora en Delhaize.

Sinds december 2021 zien we dat de prijzen beginnen toe te nemen. Als we de prijzen van januari 2022 met die van januari 2021 vergelijken, is onze productmand in een jaar tijd in totaal zelfs 2,19% duurder geworden. De meeste productcategorieën hebben een duidelijke opwaartse sprong in prijs gemaakt, al zijn er ook enkele uitzonderingen.

Prijsstijgingen bij verse producten, kruidenierswaren en zuivelproducten

De prijs van verse producten in de supermarkten is het afgelopen jaar met gemiddeld 4,9% gestegen. Groenten werden 7,6% duurder, fruit 3,6%. Vlees werd gemiddeld 3,8% duurder, en dat geldt des te meer voor lamsvlees (+10%), gevogelte en rundsvlees (+5%).

Bij de kruidenierswaren bedraagt de gemiddelde prijsstijging 3,5%, met uitschieters bij onder meer frituurolie en spaghetti of capellini (+18 à 20% ). Ook de prijzen van koffiepads (+7,9%) en gemalen koffie (+7,2%) zijn sterk toegenomen.

Zuivelproducten zijn gemiddeld 2,5% duurder geworden. De prijs van halfvolle melk steeg gemiddeld zelfs met 5,3%.

Sommige productcategorieën hebben dan weer een prijsdaling ondergaan: dierenvoeding (-3,8%) en onderhoudsproducten (-1,1%), zoals wc-reiniger, allesreiniger en vloeibaar wasmiddel.

Grotere stijgingen verwacht in 2022

Al bij al bleef de totale prijsstijging in de supermarkt tot hiertoe beperkt. De verwachting is echter dat onder meer de hoge energieprijzen en de gestegen loonkosten tot hogere prijsstijgingen zullen leiden in de loop van 2022. Er circuleren inmiddels cijfers van 3 tot 5 % hogere prijzen. We blijven de supermarktprijzen in elk geval op de voet volgen.

Doe je voordeel met huismerken en witte producten

Je kunt als consument de prijsstijgingen niet tegenhouden. Maar je kunt wel zelf kiezen waar je je inkopen doet en welke producten je koopt, en vooral van welke merken.

Onze studies geven aan dat huismerken en witte producten respectievelijk gemiddeld 45 % en 66 % goedkoper zijn dan (inter)nationale merkproducten. De producten van Aldi en Lidl zijn gemiddeld zelfs 64 % goedkoper dan die (inter)nationale merkproducten. Gaat je voorkeur toch uit naar merkproducten, tracht dan zoveel mogelijk gebruik te maken van promoties.

Wil je weten in welke supermarkt je voor welke producten het goedkoopst af bent, dan kun je terecht op onze supermarktmodule.

Naar onze supermarktmodule