Nieuws

Wanneer zijn hightechproducten en huishoudelijke apparaten het goedkoopst?

18 september 2023

Voor zowel hightechproducten als huishoudelijke apparaten merken we aanzienlijke soms prijsdalingen die vooral begin oktober en tijdens Black Friday behoorlijk kunnen oplopen. Maar vergeet niet om onze vergelijkingstools en ons "Rate my deal"-platform te gebruiken om te zien of je écht een goede deal krijgt. En volg ons advies op.

Laat je niet misleiden, gebruik onze tool

Heb je gevonden wat je zocht voor een aantrekkelijke prijs? Maar zijn de producten het waard? En zijn de kortingen echt de moeite waard? Bekijk het op ons Rate my deal-platform en vind de beste prijzen van een breed assortiment geteste producten. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Check of je een goede deal hebt gevonden

Welke factoren beïnvloeden de prijs van hightechproducten en huishoudelijke apparaten?

Er zijn veel factoren die de prijs van hightechproducten en elektrische huishoudapparaten beïnvloeden. Zo heb je naast het klassieke vraag en aanbod ook de aan- of afwezigheid van concurrentie, de vernieuwing van een assortiment en de korting op het oude assortiment, de kosten van onderdelen en eventuele tekorten op de markt en natuurlijk speciale aanbiedingen.

Is er een betere tijd van het jaar om te kopen?

Twee keer per dag verzamelen we de prijzen van de hightechproducten en huishoudelijke apparaten die we testen. Voor een aantal daarvan hebben we een analyse gemaakt van prijzen over de afgelopen 4 jaar (oktober 2019 - september 2023). Daaruit bleek dat er bepaalde periodes zijn waarin deze producten goedkoper zijn.

Wanneer hightech producten kopen

Wacht niet per se op de stormloop van december om je eindejaarsgeschenken te kopen. Als algemene regel geldt dat de beste tijden om je hightechproducten te kopen begin oktober en Black Friday zijn.

Al onze koopwijzers van hightechproducten

Al onze koopwijzers van huishoudelijke apparaten

 

Smartwatches, activity trackers, hoofdtelefoons en oortjes

Voor smartwatches, activity trackers, hoofdtelefoons en oortjes bleek dat heel duidelijk het geval te zijn. Het goede nieuws is dat de gemiddelde prijs van hoofdtelefoons en oortjes in 4 jaar met slechts 3% is gestegen, terwijl de gemiddelde prijs van smartwatches en activity trackers met 23,5% is gestegen. Maar dit komt doordat er tegenwoordig meer smartwatches dan (goedkopere) activity trackers op de markt zijn.

Vergelijk 60 smartwatches, activity trackers en 115 hoofdtelefoons en oortjes

Televisies

Voor televisies heb je naast de periode van begin oktober en Black Friday ook nog enkele andere periodes die leiden tot kortingen op oudere modellen: de wintersolden, de periode waarin het gamma wordt vernieuwd en de release van nieuwe modellen (lente) en de grote zomerse sportevenementen: voetbal World Cup, Olympische Spelen, enz.
Merk op dat er tussen oktober 2019 en september 2023 slechts een stijging van 7% is in de gemiddelde prijs van tv's.

69 Goede
kwaliteit
Beste
koop
vanaf  479,00
79 Topkwaliteit
vanaf  1.445,00
67 Goede
kwaliteit
Beste
koop
vanaf  435,00

Tablets

In diezelfde periode is de gemiddelde prijs van tablets met 27% gestegen. Grote spelers zoals Samsung en Apple hebben hun technische specificaties verbeterd - betere processors, meer RAM/opslag, betere schermen, enz. - wat ook de prijzen de hoogte heeft ingejaagd.

Voor tablets kunnen de lente en de herfst interessant zijn. Er komen dan nieuwe tablets op de markt en oudere modellen worden betaalbaarder, maar dit hangt erg af van het merk en model. Houd ook de wintersolden in de gaten. Vergelijk 154 tablets.

Smartphones

Voor smartphones zijn de wintersolden, naast de periode begin oktober en Black Friday, ook een goed moment om te kopen. Maar er kunnen ook goede deals zijn op andere momenten, zoals rond de lente, wanneer Samsung bijvoorbeeld zijn paradepaardjes uitbrengt en met aanbiedingen (cashbacks...) komt. Merk op dat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld tv's, er bijna het hele jaar door nieuwe smartphones uitkomen.

In 4 jaar tijd is de gemiddelde prijs van smartphones met 60% gestegen. De redenen hiervoor zijn natuurlijk de inflatie en de schaarste aan onderdelen tijdens de coronaperiode, maar ook en vooral de manier waarop fabrikanten de dalende verkoop proberen af te wenden. Om verliezen te beperken richten ze zich meer op het hogere segment van de markt, wat automatisch leidt tot een sterke stijging van de gemiddelde prijs. Dit is niet per se een ramp, aangezien een smartphone van betere kwaliteit waarschijnlijk langer meegaat en langer ondersteund zal worden met upgrades. Kortom, je betaalt meer, maar je houdt hem ook langer. Vergelijk 190 smartphones.

69 Goede
kwaliteit
vanaf  588,00
67 Goede
kwaliteit
Beste
koop
vanaf  165,88
72 Goede
kwaliteit
vanaf  430,00

Wanneer huishoudelijke apparaten kopen

Ook hier lijken begin oktober en Black Friday de beste periodes te zijn.

Dat bleek alvast zo voor keukenmachines (gemiddelde prijs 4,5% lager over 4 jaar) en espressomachines (gemiddelde prijs 40% hoger).

 

Zoek de espressomachine op jouw maat

58 Redelijke
kwaliteit
Espressomachines
Referentieprijs  46,00
64 Redelijke
kwaliteit
Espressomachines
vanaf  57,99
69 Goede
kwaliteit
Beste van
de test
Beste
koop
Espressomachines
vanaf  63,98

Ons advies over de beste deals te vinden

  • Profiteer van solden en promoties. Deze vinden het hele jaar door plaats, bijvoorbeeld tijdens Black Friday (de laatste vrijdag van november) en Cyber Monday (de maandag na Black Friday).
  • Pas op voor valse promoties. Sommige winkeliers durven hun prijzen vlak voor de solden te verhogen. Gebruik onze koopwijzers en ons Rate my deal-platform om de beste prijs voor een bepaald product te vinden bij een groot aantal verkooppunten.
  • Plan vooruit. Als je je cadeaus op voorhand koopt, vermijd je de drukte van de laatste dagen voor de feestdagen en heb je meer keuze en beschikbaarheid. Je kunt ook profiteren van aanbiedingen voor bestellingen vooraf of reserveringen, die erg voordelig kunnen zijn. Tot slot verminder je het risico op vertragingen of problemen bij de levering.
  • Wees flexibel en creatief. Als je geen specifiek idee hebt voor een cadeau, of als het product dat je wilt kopen te duur of niet op voorraad is, kun je kiezen voor een goedkoper of origineler alternatief.