Nieuws

Wat als je reis naar Marokko geannuleerd is door de aardbevingen?

11 september 2023

Marokko is onlangs getroffen door een reeks hevige aardbevingen die veel slachtoffers en schade hebben veroorzaakt. Als je een reis naar Marokko hebt geboekt, vraag je je misschien af of je wel kunt gaan. Kun je je boeking annuleren of wijzigen? Dit zijn je rechten.

Hoe annuleer of wijzig je je reis naar Marokko?

Als je via een reisbureau hebt geboekt

Als je bij een reisbureau of touroperator hebt geboekt, krijg je rechtstreeks van hen de nodige informatie van hen. Zij weten of de reis nog onder goede omstandigheden kan doorgaan.

In bepaalde regio's (Marrakech, Ouarzazate, Azilal, Chichahoua en Taroudant) geldt momenteel een negatief reisadvies. Reizen naar deze gebieden zouden volgens ons door de organisatoren moeten worden geannuleerd. Als je niet meer wilt gaan, neem dan contact op met de organisator om een oplossing te vinden. Je moet er echter rekening mee houden dat de wetgeving expliciet bepaalt dat je in geval van buitengewone en onvermijdbare omstandigheden op de bestemming (zoals een aardbeving) kan beslissen om je reis kosteloos te annuleren. In dat geval geldt een negatief reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken als richtlijn. En er is momenteel een negatief reisadvies.

Als de reis niet door kan gaan, heb je recht op een alternatief of terugbetaling.

Als de reis wel door kan gaan, bijvoorbeeld als je naar andere delen van Marokko gaat die niet getroffen zijn, kun je natuurlijk zelfs beslissen om de reis alsnog te annuleren. In principe moet je dan wel annuleringskosten betalen.

Je moet er echter rekening mee houden dat de wet expliciet stelt dat je in het geval van buitengewone en onvermijdbare omstandigheden op de bestemming (zoals een aardbeving) kunt besluiten om je reis kosteloos te annuleren. In dat geval geldt een negatief reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken als richtlijn.

Als je je reis zelf hebt georganiseerd

Als je je reis zelf hebt georganiseerd, moet je zelf contact opnemen met alle dienstverleners en alle contracten controleren om te achterhalen wat je opties zijn. Er bestaan immers tal van verschillende formules zowel vluchten als hotelovernachtingen.

Als je een annuleringsverzekering hebt afgesloten

Het is belangrijk om te weten dat annulatieverzekeringen aardbevingen vaak niet dekken.

Wat moet je doen als je al in Marokko bent of er nog naartoe wilt?

Als je al in Marokko bent en via een touroperator hebt geboekt, kan het zijn dat je wordtgerepatrieerd. In dat geval worden je accommodatie, excursies en andere vooraf betaalde diensten terugbetaald.

Ben je er nog niet, maar wil je toch gaan, dan moet je je ervan bewust zijn dat het ministerie van Buitenlandse Zaken reizen naar verschillende regio's in Marokko nu sterk afraadt, namelijk de gebieden Marrakech, Ouarzazate, Azilal, Chichahoua en Taroudant. Touroperators zullen daarom hun reizen moeten annuleren of terugbetalen. De organisatoren doen dit echter niet systematisch, omdat ze van mening zijn dat de situatie ter plaatse dit niet vereist en dat de reizen kunnen doorgaan zoals gepland. Als je wilt terugkeren, neem dan contact op met de organisator en probeer een minnelijke schikking te treffen.

Annulering van een reis in geval van overmacht

Heb je nog vragen over het annuleren van een reis door overmacht? Raadpleeg ons dossier over dit onderwerp. We vertellen er alles over je rechten en het recht op terugbetaling of compensatie.

Mijn rechten in geval van overmacht